Romeo en Julia in nigga-taal verteld

,,Shall I compare thee to a summer's day?'' Een beetje breaker of `vette' gangster krijgt een lachstuip bij het horen van Shakespeares toneelpoëzie uit Romeo en Julia, maar als `nigga' Rodney Mason het zegt, vertedert het de zaal vol pubers. De Amerikaanse choreograaf en regisseur Rennie Harris combineert in Rome & Jewels hoge en lage cultuur, door het oude Engels van Shakespeare te verbinden aan hiphop (dj-ing en breakdance).

De Montagues en de Capulets vormen nu twee rivaliserende gettobendes en ze zijn ook de hedendaagse variant van de musical West Side Story. Harris weet goed wat er speelt in de jongerencultuur van zwart Amerika, dus laat hij zijn acrobatische B-Boys en twee B-girls hun verbluffende kunstjes doen op lekkere beats. Het popping, locking en freezing zal door menig jonge toeschouwer thuis geoefend worden, al ontstijgt Harris ver het niveau van de trucendoos; zijn voorstelling werd onlangs bekroond met drie Bessies.

Als een waar eclecticus gebruikt Harris wat hij maar gebruiken kan om zijn gemeenschapstheater te laten swingen. Dat brengt hier en daar de nodige schetsmatigheid met zich mee, want Harris is de man die een positieve boodschap predikt. Identificatie is daarbij het toverwoord. In de geheel eigen `nigga'-taal op het toneel worden de meisjes steevast `ho' (van whore, hoer) genoemd en bestaat de liefde niet, want liefde is een oorlogsverklaring ten aanzien van de bende. Harris geeft de jongens tussen het verbaal geweld door echter de nodige gevoeligheid mee en hij legt het fysiek geweld lam door iedereen lekker te laten dansen in gestileerde schijngevechten. Twee dj's, veel vervormd geluid en flitsende videotrucages kleden Rome & Jewels aan, maar het interessantst is wel dat Harris de breakdance binnenloodst in een passende theatrale setting. Zo lenig als de veelzijdig getalenteerde Rodney Mason (Romeo) breakt, zo lenig is ook zijn tekstgebruik in een van zijn solo's. Fragmentarisch wordt het verhaal van Romeo en Julia getoond en verteld, zij het dat Julia fysiek niet aanwezig is, en ondertussen is er plaats voor de nodige zelfspot, show en reflectie.

De versmelting tussen hiphop, musical en theater is een feestje, al duurt het feestje wel te lang. Rome & Jewels is een voorstelling zoals staatssecretaris Van der Ploeg ze graag ziet: het is jong en allochtoon en wie wil kan zich optrekken aan een maatschappelijke boodschap. Superieur veredeld amusement waar je vrolijk van wordt.

Rennie Harris Puremovement: Rome & Jewels, a hiphop opera. Regie: Rennie Harris. Gezien 22/11 Zwembad Theater De Regentes, Den Haag. T/m 24/11; 21, 23 en 25/12 in Muziektheater Amsterdam. Inl: 070-4277369 of www.hollanddancefestival.com

    • Ingrid van Frankenhuyzen