Reve wordt ereburger van gemeente Zulte

Gerard Reve wordt ereburger van de Vlaamse gemeente Zulte, waar zijn woonplaats Machelen deel van uitmaakt. Dat heeft de gemeenteraad gisteren unaniem besloten. ,,Wij willen zijn grote schrijverschap eren'', zegt liberaal raadslid en initiatiefnemer André Denys. Reve wordt de derde ereburger van Zulte, nabij Gent.

Bij de ceremonie, volgens de burgemeester volgend voorjaar, zal Reve's vriend Joop Schafthuizen niet van de partij zijn. Tegen Schafthuizen loopt in Gent een gerechtelijk onderzoek wegens seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Daardoor werd de koninklijke uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Reve, deze week, afgeblazen. Anders dan de `feestcommissie' voor de Prijs (de koning en de Vlaamse minister van Cultuur Anciaux) wil Zulte ,,de hoofdzaak van de bijzaak scheiden''. Dat stuit niet op problemen, zegt Denys: ,,Ik heb al in de krant gelezen dat Schafthuizen niet opnieuw de hinderpaal wil zijn voor een erebetoon aan Reve. Iemand anders zal de schrijver dus begeleiden.''

Denys wil ook een poging doen om de Prijs alsnóg aan Reve overhandigd te krijgen – en wel door de Vlaamse premier, op 5 december, als Vlaanderen dertig jaar gewestelijke culturele autonomie met een feestje markeert. Intussen opperen ook Vlaamse socialisten om de prijs voortaan door de Vlaamse premier te laten uitreiken. Volgens hun heeft de ,,gênante vertoning'' rond Reve ,,het imago van Vlaanderen in Nederland ernstig beschadigd''.