R'dam in A'dam

,,We zaten al langer te piekeren hoe we meer bezoekers naar Rotterdam konden lokken. De meeste kunstliefhebbers ziten nu eenmaal niet hier, maar in Amsterdam.'' Emmo Grofsmid van MK Expositieruimte vindt het prettig in Rotterdam. De stad heeft `lucht' en iedereen kan er doen wat hij interessant vindt, zonder zich bekneld te voelen door het `incrowd-gevoel, dat ons-kent-ons sfeertje' dat het hoofdstedelijke kunstklimaat kenmerkt. Maar een galerie moet ook verkopen, en Amsterdam heeft meer potentiële kunstkopers in huis.

Grofsmid en Cokkie Snoei, die sinds 1996 galerie houdt aan de Rotterdamse Mauritsweg, besloten hun krachten te bundelen en een Amsterdams avontuur te beginnen. Galeriehouder Rob Malasch, die met zijn Serieuze Zaken in het kloppend hart van de artistieke grachtengordel gevestigd is en volgens Grofsmid dan ook `de hele stad kent', hoorde van een opgedoekte coffeeshop aan de Lauriergracht en nodigde zijn twee collega's uit om dat pand met hem te betrekken. Zo onstond Malasch-MK-Cokkie Snoei, een experiment dat minimaal een jaar gaat duren en dat door de deelnemers beurtelings een `etalage', een `visitekaartje' of een `outlet' voor hun galeries wordt genoemd.

Sinds september openen ze er alledrie maandelijks hun eigen mini-tentoonstelling, in de voor- of achterkamer of in het souterrain. De drie vertrekken zijn simpel en klein, de verlichting is kaal en het keldertje is ook niet meer dan dat, met tralies voor de ramen en de vies-bruine tegels uit de coffeeshop-tijd nog op de vloer. In de voorkamer toont MK vanaf morgen drie foto's van Frank van der Salm en twee maquettes van William Engelen meer past niet. Wie nieuwsgierig raakt moet naar Rotterdam, waar van dezelfde kunstenaars meer werk te zien is. Rob Malasch laat deze keer verstek gaan omdat hij het te druk heeft, dus het keldertje blijft leeg.

In de achterkamer is kunstenaar Sands Murray-Wassink bezig om een deel van Double Trouble, de dubbelexpositie die hij samen met zijn `intellectuele geliefde' Carole Schneemann organiseerde, te installeren. Hij is sinds twee jaar vaste kunstenaar bij Cokkie Snoei, heeft lange tijd niet geëxposeerd om zich aan onderzoek te wijden en moet nu opeens op twee plaatsen tegelijk laten zien wat hij kan. Licht wanhopig ijsbeert hij de kamer op en neer. ,,Ik ben bang dat mensen deze ruimte niet serieus genoeg zullen nemen'', zegt hij. ,,De coördinatie tussen de twee plekken is ook nog belabberd. Maar de poging om tegelijk hier en daar te zijn is op zich wel lovenswaardig.''

Hoewel zelf een tevreden hoofdstadbewoner, is ook Murray-Wassink zich zeer bewust van een verschil in publiek: ,,Amsterdam heeft de circuits en de connecties, maar de mensen zijn minder serieus. Het is hier soms moeilijk om door de oppervlakkigheid heen te breken. Als kunstenaar voel ik me in Rotterdam meer op mijn gemak.''

Malasch/MK/Cokkie Snoei, 2e Laurierdwarsstraat 64, Amsterdam. Open wo-za 13-18 u. Inl. bij de afzonderlijke galeries.

    • Sandra Heerma van Voss