Pharming komt met emissie

Het wankelende biotechnologiebedrijf Pharming is in gesprek met enkele investeerders over een participatie in het bedrijf, dat probeert een doorstart te maken. Pharming wil ook een aandelenemissie doen, waarmee ongeveer 30 miljoen euro moet worden binnengehaald.

Dit heeft Pharming, dat sinds deze zomer in surseance verkeert, vanmorgen bevestigd. ,,We zijn in gesprek met enkele financiële partijen die interesse hebben in een herfinanciering van de onderneming, maar er zijn geen contracten getekend'', zei een woordvoerder vanmorgen. Eerdere gesprekken met branchegenoten over de volledige overname van Pharming zijn zonder resultaat gebleven.

Bewindvoerder mr. E. Muller, die vanmorgen niet bereikbaar was voor commentaar, werkt aan de doorstart van het bedrijf. De onderneming wordt volgens het plan in afgeslankte vorm voortgezet, dat wil zeggen met aanzienlijk minder werknemers en met een beperkt aantal producten en projecten. Wat overblijft is een zogeheten `technologieplatform' dat veel onderzoek doet, maar nog maar twee producten zelf op de markt probeert te brengen. Tot die producten behoort een medicijn tegen de erfelijke ziekte agiodeem, dat nu klinisch wordt getest.

Op het medijn tegen de dodelijke spierziekte van Pompe, dat tot voor kort het kroonjuweel was, wordt niet meer gerekend. Pompase is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse Genzyme, dat inmiddels de Pompase-fabriek in het Belgische Geel heeft gekocht en en dat het medicijn verder alleen zal produceren. Over de eigendomsrechten en royalties onderhandelt Pharming nu met Genzyme, waarbij volgens de woordvoerder ,,optimisme is over een goede afloop''. In het nieuwe businessplan wordt in elk geval niet meer gerekend op Pompase.

De rechtbank beslist op 6 december over een officieel uitstel van betaling, dat maximaal 1,5 jaar kan duren. Schuldeisers kunnen op die dag laten weten of zij iets zien in een doorstart. De aandeelhouders waren vanmorgen in elk geval enthousiast: de koers van het aandeel steeg met 20 procent tot 0,57 euro.