Ook u schenkt KPN zeshonderd gulden

Wat kan een huishouden allemaal doen met ruim 600 gulden? Een nieuwe fiets voor de jongste dochter aanschaffen. Drie maal grootschalig naar de Albert Heijn. Een jaarabonnement nemen op een landelijke avondkrant naar keuze, plus de Donald Duck. Winterjassen kopen, of de schoolboeken voor een brugklasser. De kapotte combimagnetron vervangen, een half jaar Pampers aanschaffen voor de peuter. Een maand zakgeld voor de au pair, veertig uur een zwartwerkster in huis. Een goede nieuwe stofzuiger voor de zwartwerkster. De maandelijkse nettorente op een hypotheek van een kwart miljoen, of een half jaar de telefoonrekening betalen.

Of natuurlijk KPN steunen.

KPN steunen? Ja. De overheid steekt 1,7 miljard euro in de aandelenemissie van 5 miljard euro die KPN woensdag openbaar maakte. Daar krijgt de staat niets voor terug. De staat voorkomt enkel dat zijn aandelenbezit verwatert bij de nieuwe emissie, door proportioneel precies zoveel aandelen te kopen dat het overheidsbelang op peil blijft.

Als een aandeel KPN wordt beschouwd als het recht op de stroom van toekomstige winsten, dan houdt de overheid na de kapitaalsinjectie dat zelfde recht. De staat had 34,7 procent van de aandelen (en dus het bijbehorend winstrecht) vóór de operatie, en heeft straks na de operatie nog steeds 34,7 procent.

Het enige voordeel voor de overheid is dat met de kapitaalinjectie erger wordt voorkomen. Zonder aandelenemissie zou KPN kunnen afstevenen op insolventie. En zonder deelname van grootaandeelhouder de overheid, komen de banken en andere investeerders die op de emissie moeten gaan intekenen kennelijk niet over de brug.

De 1,7 miljard euro die de overheid aan KPN geeft staat gelijk aan 3,8 miljard gulden. Dat is enorm bedrag — gelijk aan bijna 0,4 procent van het bruto binnenlands product — dat gemakkelijk een abstractie blijft.

Tastbaarder wordt het als het bedrag per huishouden wordt omgeslagen: elk Nederlands huishouden draagt via de overheid ruim 600 gulden bij aan de steunoperatie voor KPN.

Onvrijwllig, dat wel.

Een bedankje aan de samenleving, alle Nederlandse huishoudens bij elkaar dus, zou wel op zijn plaats zijn. Suggestie: `Het management van KPN is u erkentelijk voor uw onbaatzuchtige financiële hulp bij het rechtzetten van onze beoordelingsfouten uit het verleden.' Maar kost zo'n bedankje dan niet weer onnodig veel geld? Nee hoor. Vrijwel alle huishoudens hebben een vaste telefoonaansluiting van KPN. Dus het kan straks als bijsluiter zó bij de tweemaandelijkse rekening.

    • Maarten Schinkel