Ongeluk

De overeenkomst tussen Frits Bolkestein en Cor Boonstra? Ze zijn beiden bezitter van het blauwe bord. Beiden geëerd als kampioenen van de kleine belegger. Philips' topman Cor Boonstra kreeg de prijs van de VEB, de uiterst assertieve belangenbehartiger van de Nederlandse effectenbezitters een jaar geleden. Euro-commissaris Bolkestein kreeg hem vanmiddag uitgereikt in de RAI.

Er zijn van die prijzen waarbij je je afvraagt waarom de winnaars hem nog komen ophalen. De Koning Willem I-prijs bestemd voor bedrijven die hun Nederlandse waar goed verkopen in het buitenland ging bijvoorbeeld naar Fokker en DAF vlak voordat ze financieel ten onder gingen en gered moest worden door een buitenlandse overname. De VEB lijkt een al even ongelukkige hand van kiezen te hebben. In 1999 kreeg Randstad het bord, sindsdien is de flexwerker driekwart van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Vorig jaar werd Boonstra geëerd voor de koersexplosie van het aandeel Philips en het omvangrijk inkopen van eigen aandelen. Inmiddels is gebleken dat Boonstra niet één maar zelfs twee keer op oneigenlijke momenten handelde in aandelen Ahold waar hij commissaris was en Endemol waar zijn vriendin commissaris was. Het wordt spannend welke magische uitwerking het blauwe bord zal hebben op Bolkestein. De VEB eert Bolkestein onder meer voor het agenderen van `goed bestuur' in Europa. Maar zijn dertiende (!) richtlijn met Europese regels voor overnames is onlangs gesneuveld in het parlement.

Op één stem. Wellicht is het bord bedoeld om de 22 Nederlandse Euro-parlementariërs die tegen zijn richtlijn stemden mee om de oren te kunnen slaan. Als hij doel treft helpt dat niet alleen de Nederlandse beleggers, in zaken als Gucci en HBG, maar ook het blauwe bord zelf.

    • Remmelt Otten