Mutsaers verdedigt Meulenhoff

Auteur Charlotte Mutsaers staat pal voor haar uitgeverij, J.M. Meulenhoff, die sinds het vertrek van uitgeefster Tilly Hermans in negatief daglicht is komen te staan. Om een tegengeluid te laten horen stapte Mutsaers vorige week naar het vaktijdschrift Boekblad, waarin ze aankondigde haar uitgeverij `uit volle overtuiging' trouw te blijven.

Toen Hermans op 4 september Meulenhoff verliet, volgden in haar kielzog auteurs als Adriaan van Dis, Marcel Möring en Nelleke Noordervliet. De teloorgang van Meulenhoff was volgens de vertrekkende schrijvers veroorzaakt door het té commerciële moederbedrijf PCM. Mutsaers, die op het moment suprème in een huisje in Frankrijk aan een nieuwe roman werkte, ging na terugkeer meteen op onderzoek uit. ,,Ik heb nu eenmaal een detectiveneus.''

Ze sprak diepgaand met alle betrokkenen en concludeerde dat de situatie, mede door de negatieve houding van de media, in het extreme was getrokken. ,,Het leek of er aan de ene kant een groep mensen stond die van literatuur houdt, en aan de andere kant een stel koelbloedige, vulgaire geldwolven.'' Dat er van dat beeld niets klopt, wordt volgens Mutsaers mooi aangetoond door de nieuwe directeur bij Meulenhoff, Annette Portegies. ,,Portegies, die overigens ook mijn redacteur wordt, heeft verstand van literatuur en ze bruist van de nieuwe plannen. Ik heb er veel vertrouwen in dat het fonds van Meulenhoff beter wordt dan ooit.'' In Boekblad zei ze over de personeelswisseling: ,,Ik maakte altijd grapjes over het keurige `Meulenhoff-colbert' van de vrouwen bij Meulenhoff. Nu zit er iemand met een vrolijk decolleté en een bontje.''

Tilly Hermans is ondertussen bezig een imprint van Nederlandstalige literatuur bij Contact op te richten. Ze weigert stelselmatig te praten over haar vertrek bij Meulenhoff. ,,De auteurs hebben het volste recht om hun emoties en standpunten te verwoorden, het gaat tenslotte om hun oeuvre. Maar ik heb geen commentaar.''

    • Ward Wijndelts