Marcel Theroux heeft familieproblemen

Dat zowel zijn vader (schrijver Paul) als zijn broer (programmamaker Louis) erg bekend zijn, daar kan Marcel Theroux niet mee zitten, zo legde hij onlangs uit aan de interviewer van Dublin Live. Desondanks speelt de jongere broer Vivian die succesvoller is, maar tegelijkertijd een grote etter, een belangrijke rol in Theroux' roman The Paperchase. Daar komt nog eens bij dat deze Vivian een tv-beroemdheid is terwijl de hoofdpersoon Damien March zelf achter de schermen bij de BBC werkt. Mocht hij al een grotere rol toebedeeld krijgen in een tv-productie dan zou dat de film `Damien March: The Low Points' zijn.

Overtroffen worden door je broertje moet voor velen een nachtmerrie zijn (gek genoeg zijn zulke verhalen over zusjes minder talrijk). Het zijn deze ongelukkigen die de tweede viool spelen, die in The Paperchase de hoofdrol spelen. Want behalve Damien en Vivian, is er ook de vader van de twee die zijn oudere broer in alles overtroffen heeft (baan, werk en vrouw) en lezen we fragmenten van Mycroft Holmes, broer van Sherlock.

Wat deze oudsten in dit verhaal bindt zijn de eenzaamheid en de onopgemerkte creativiteit. Dat geldt dus ook voor Damien; verlaten door zijn vriendin gaat hij iedere dag met weerzin naar zijn werk waar hij steeds jonger wordende collegae aantreft.

Wanneer er een lichtpuntje is, met de dood van zijn oom, die hem een huis op het eiland Ionia nalaat, grijpt Damien de kans dan ook met beide handen aan. Behalve het huis krijgt hij er ook de hele inboedel gratis bij, met erg veel schrijfsels, brieven en epistels. Damien verdiept zich in het papierwerk, ontmoet vrienden en buren van zijn oom en komt zo tot opvallende ontdekkingen. Meer besef van zijn eigen leven en dat van zijn oom is het gevolg, maar helaas voor de lezer gaat dit ook gepaard met het verlies van zelfspot. Je zou eigenlijk hopen dat Damien die erfenis nooit had gekregen en gewoon chagrijnig bij de BBC was blijven werken, toen was hij een stuk leuker.

Marcel Theroux: The Paperchase. Abacus, 219 blz. ƒ33,95

    • Toef Jaeger