Man vast voor lang misbruik vijf jongens

Een 43-jarige man uit Zuidwolde wordt verdacht van het seksueel mishandelen van vijf minderjarige jongens gedurende een aantal jaren. De man werd deze zomer aangehouden en zit vast. Hij heeft bekend.

De zaak werd gisteren pro forma behandeld door de Groningse rechtbank. De man kon worden aangehouden na aangifte door een moeder van een jongen die bij de man over de vloer kwam en door hem misbruikt zou zijn. De politie deed hierop huiszoeking en trof kinderporno aan.

De man kwam onder meer met zijn slachtoffers in contact door op advertenties te reageren waarin oppas werd gevraagd. De kinderen mochten volgens de advocaat van de slachtoffers, L. Poortman, achter op zijn crossmotor, deden videospelletjes en mochten roken. Hij zou vooral contact hebben gezocht met jongens uit een-oudergezinnen, voor wie hij een vaderfiguur wilde zijn.

De man is in 1980 veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar wegens misbruik van een minderjarige jongen. Volgens Poortman beging hij al binnen de proeftijd opnieuw een zedendelict. In 1992 zou een ander slachtoffer aangifte hebben gedaan. De politie hield de man toen niet aan, omdat deze ontkende en er verder geen bewijzen tegen hem waren. Poortman verbaast zich hierover: ,,Bij een redelijk vermoeden van schuld kun je toch al rechercheren.'' Bij zijn aanhouding deze zomer zou de verdachte deze oude zaak tevens hebben bekend.

De man zou zijn slachtoffers ook hebben bedreigd en mishandeld. In één geval zou hij kokend water over het geslachtsdeel van een jongen hebben gegoten. Advocaat O. Volkerts van de verdachte ontkent dit. De kinderen zouden overdag uit vrije wil naar hem toe zijn gekomen.

Volgens Poortman is één slachtoffer van elf jaar deze week opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis met een psychose als gevolg van het seksueel misbruik. Ze wil in kort geding namens de vier slachtoffers een voorschot op smartengeld vragen van ongeveer 15.000 gulden per persoon. ,,Voor het geleden verdriet en de pijn.''