KPN trekt staat voor bij emissie

KPN heeft de Nederlandse staat, grootaandeelhouder in het telecombedrijf, meer informatie gegeven dan andere aandeelhouders met betrekking tot de eerder deze week aangekondigde massale uitgifte van nieuwe aandelen. Dit heeft een woordvoerder van minister Zalm (Financiën) bevestigd.

KPN-topman Scheepbouwer ontkende twee dagen geleden in het tv-programma Nova tot tweemaal toe dat de staat, voor een derde eigenaar van KPN, meer weet dan kleinere aandeelhouders. Zalm heeft zich garant gesteld voor een derde van de emissie-opbrengst, in totaal 5 miljard euro. Scheepbouwer maakt naar eigen zeggen geen onderscheid tussen de staat en beleggers die over twee weken moeten beslissen of ze de emissie steunen.

KPN bereikte, een week voor de emissie werd aangekondigd, overeenstemming met een bankenconsortium over een krediet van 2,5 miljard euro. Dit krediet staat beschreven in het emissieprospectus. De belangrijkste voorwaarden van deze lening zijn niet aan beleggers openbaar gemaakt, maar wel aan Financiën, aldus de woordvoerder. Het gaat onder andere om het winstniveau dat KPN volgend jaar moet halen, wil het toegang blijven houden tot het krediet.

De Vereniging van Effectenbezitters eist dat KPN openheid van zaken geeft. ,,We hebben [afgelopen maandag] al koersbewegingen gehad die waren gebaseerd op speculaties over dit krediet (...) Als er aandelen geplaatst worden, is het raar dat de staat meer weet dan het gewone publiek.''

Een KPN-woordvoerder zegt dat ,,gelijke informatie aan iedereen'' het uitgangspunt is, ,,maar de staat is een bijzondere aandeelhouder''. Deze heeft bovendien een controlerende taak. Zalm krijgt vertrouwelijke informatie te zien als deze nodig is ter controle van het prospectus.

Volgens de zegsman van Zalm staat alle relevante informatie in het prospectus. Als Zalm alleen op basis van het boekwerk had moeten beslissen, had hij de emissie ook gesteund.

kpn: pagina 11, 13

    • Stéphane Alonso