Koerswinst bij bedrijven die in kosten snijden

Op een zwak gestemde beurs, beloonden beleggers vanochtend de bedrijven die het mes dieper zetten in de eigen organisatie. KPN en Philips waren de grootste stijgers, Koninklijke Olie zorgde met een verlies voor de belangrijkste druk op de AEX-index. De graadmeter van het Damrak noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 502 punten.

Het aandeel KPN behoorde evenals gisteren tot het meest verhandelde aandeel op het Damrak. De koers van het geplaagde telecombedrijf won 5 procent op 5,73 euro. De aankondiging van KPN dat bovenop de 4.800 te schrappen banen nog eens 1.300 arbeidsplaatsen verdwijnen valt goed in de financiële wereld. Die personeelsreductie zal niet met gedwongen ontslagen maar via natuurlijk verloop gerealiseerd worden. Beleggers, die momenteel gevraagd wordt om 5 miljard euro in het telecombedrijf te pompen, zijn erop gebrand dat KPN zijn kostenniveau naar beneden brengt.

Philips was om diezelfde reden een andere grote winnaar uit de AEX-index. Het elektronicaconcern publiceerde de brief die topman G. Kleisterlee onlangs aan zijn personeel heeft gestuurd. Daarin meldt de bestuursvoorzitter dat de aangekondigde sanering voorspoedig verloopt.

Het streven om een reeks vaste kosten met een kwart te reduceren gaat sneller dan verwacht. Daarom verwacht Kleisterlee dat de kostenreducties een stuk hoger uit zullen vallen dan de ten doel gestelde 300 miljoen euro.

Alleen al op het hoofdkantoor kwam Kleisterlee heel wat ,,laaghangend fruit'' tegen, waardoor relatief kort en gemakkelijk een kostenreductie van 100 tot 150 miljoen euro is gerealiseerd. Circa 40 miljoen werd daarbij bezuinigd door een betere controle van de kosten van adviseurs. Een vergelijkbaar bedrag werd binnengehaald door wereldwijd de contracten met telecomleveranciers open te breken en opnieuw uit te onderhandelen. Een operatie die weer ten koste gaat van de winst van KPN.

Koninklijke Olie zorgde voor een drukkend effect op de toonaangevende beursgraadmeter. De zwaargewicht uit de index verloor 3 procent op 5,25 euro als gevolg van de dalende olieprijs. De olieprijs lag wederom onder druk door de onbuigzame houding van Rusland ten opzichte van de OPEC — de olieproducerende landen die zich verenigd hebben — die op een productiebeperking aandringt.

De aandelenkoers van bank- en verzekeraar Fortis daalde wederom. Na een verlies van 5 procent op donderdag in reactie op de winstwaarschuwing, zakte het fonds in de ochtenduren met 2 procent naar 26,84 euro.

In Londen beheerste de zorg over olie de stemming. In navolging van een duikeling van de olieprijs met een dollar, en in het kielzog volgende BP (min 3,8 procent) en Shell (min 2,9 procent). Omdat ook de telecomsector zwak was, daalde de FTSE-index met 1,7 procent tot 5.260 punten.

Deutsche Telekom trok de koersen omlaag in Frankfurt, met een daling van 2,4 procent. Boosdoener was voor een deel de overgang door Morgan Stanley naar een indeling van zijn toonaangevende beursindices op basis van de vrije verhandelbaarheid. Dat dwong sommige grote beleggers tot een tactische terugtrekking uit het aandeel Deutsche telekom. De DAX-index was 1,2 procent lager op 5.063 punten.