Hoge celstraffen voor misbruik in Zeeheldenbuurt

Vier bewoners van de Zeeheldenbuurt in Leeuwarden zijn gisteren veroordeeld tot celstraffen variërend van anderhalf tot zes jaar wegens seksueel misbruik van tien minderjarige kinderen. Drie verdachten kregen tbs met dwangverpleging opgelegd, de vierde een ondertoezichtstelling van de reclassering. De rechtbank volgde de eis van het openbaar ministerie.

De 49-jarige hoofdverdachte werd veroordeeld tot zes jaar cel met dwangverpleging wegens verkrachting van en ontucht met kinderen tussen de twee en veertien jaar, onder wie zijn eigen zoon en dochter, twee neefjes, een nichtje en kinderen van zijn overburen. In een aantal gevallen was sprake van bedreiging en mishandeling. De verdachte was, aldus het vonnis, ,,mateloos geobsedeerd door seks'' en ,,welhaast onverzadigbaar'' in zijn ,,perversiteiten''.

De man heeft volgens psychiaters een persoonlijkheidsstoornis en wordt omschreven als een onderontwikkelde, dominante en egocentrische man, die verminderd toerekeningsvatbaar was. De kans op herhaling wordt groot geacht. Zijn 42-jarige zwakbegaafde vrouw werd veroordeeld tot drie jaar cel en tbs wegens seksueel misbruik van kinderen onder de twaalf jaar. Volgens de rechtbank werkte zij mee aan het gewelddadige optreden van haar man, door wie zij gedomineerd werd.

Een 40-jarige vrouwelijke kennis van het gezin kreeg een straf van twee jaar cel en tbs wegens misbruik van buurtkinderen en haar eigen minderjarige dochter. Haar 41-jarige vriend kreeg negentien maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk met verplichte ondertoezichtstelling van de reclassering. De beide vrouwelijke verdachten waren verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling wordt groot geacht als ze niet behandeld worden.

Volgens de rechtbank is de ontwikkeling van de slachtoffers op grove wijze aangetast. Een woordvoerder van de ouders zei opgelucht te zijn over de hoge straffen. ,,Hopelijk kunnen de gezinnen hun leven nu weer oppakken.'' De advocaat van de hoofdverdachte beraadt zich op hoger beroep.