Herkomst hout vaak vaag voor consument

Houtbedrijven in Nederland blijven zwijgzaam over de herkomst van hun producten. Tachtig procent laat er vrijwel niets over los. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten uitvoeren. Het WNF nam 150 ondernemingen onder de loep en vroeg ze om informatie over het hout dat ze leveren. In ruim driekwart van de gevallen bleef de informatie uit. De bedrijven konden niet aannemelijk maken dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Volgens Arnold van Kreveld, bosmedewerker van het WNF, houdt het overgrote deel van de houtondernemingen er een `conservatieve' werkwijze op na. ,,Ze zijn in de eerste plaats geïnteresseerd in de prijs en houden zich minder bezig met de vraag of ze verantwoord bezig zijn.'' Het onderzoek concludeert dat ondernemingen proberen de consument op het verkeerde been te zetten door de indruk te wekken dat het ,,wel goed zit'' met hun hout. Ze schermen met rekbare termen als milieuvriendelijk en duurzaam. Het WNF pleit voor het label van de zogeheten Forest Stewardship Council.