Help! Sint kan niet meer lezen!

We hopen dat JIJ dit verhaal wel kan lezen, want Sinterklaas kan het niet.

Door een vergissing van de Medicijn-Piet – die nu zelf echt ook eens een leesbril nemen moet – kunnen Sint en al zijn Pieten momenteel geen lettertjes lezen. Alle letters die ze zien worden VIJF keer zo klein.

Dat komt omdat ze per ongeluk verkeerde oogdruppels hebben gekregen. In de soep. Want de Soep-Piet heeft er ook een potje van gemaakt. En dat heeft rampzalige gevolgen. Ook voor JULLIE.

Maar goed, ik zal eerst vertellen hoe het allemaal zo mis heeft kunnen lopen.

Het begon allemaal in Spanje, twee weken geleden. De voorbereidingen om naar Nederland en België te gaan waren in volle gang in het paleis van Sint Nicolaas. Je kunt je niet voorstellen hoeveel er moet worden ingepakt en voorbereid, voor de grote reis met de stoomboot begint. Lijsten met spullen moeten nagelopen, alles moet woren gecontroleerd, want je kent Sinterklaas: hij wil dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Hij wil niet dat één kind in Nederland of België ook maar iets te kort komt.

Ze kijken er altijd naar uit, naar de reis en het hele Sinterklaasfeest, alle Pieten en de Sint, maar er is één ding waar ze altijd wat tegen opzien. Het weer in Nederland en omstreken. In vergelijking met het zonnige stuk van Spanje waar zij de rest van het jaar wonen is Nederland miezerig, winderig, nat en koud. Bijna alle Pieten en Sint worden dan ook verkouden zodra ze met de stoomboot in Nederland aanleggen. Zelfs al is het hier voor ons mooi weer – voor de Spanjaarden is het dan al koud.

Maar de Medicijn-Piet heeft daar wat op gevonden. ,,Ik geef de Pieten en de Sint altijd iets zodat ze beter tegen de kou kunnen. Ik doe altijd levertraan door de soep, vlak voor we op reis gaan. Want levertraan, dat houdt de koutjes buiten de deur, zei mijn moeder altijd al. En haar recept gebruik ik.''

Nu moet je weten dat levertraan een ouderwets en vies middeltje tegen verkoudheid en griep is. Vroeger kregen de kinderen in Nederland dat ook in de koude dagen, een lepel per dag. Levertraan is gemaakt van walvissenvet. Het idee was: als die walvissen zo goed tegen de kou in de ijszee kunnen, dan helpt een lepeltje ook wel voor de kinderen. Er zitten allemaal vitaminen in die goed zijn voor een mens - dachten ze vroeger. En de Medicijn-Piet denkt dat nog steeds.

De Sint had al wel eens gezegd: het is onzin Piet, we willen geen walvissentraan. Het is vies en het helpt niet. Maar de Medicijn-Piet doet het elk jaar toch altijd stiekem door de stevige soep, die alle Pieten en de Sint voor hun vertrek naar Nederland en België krijgen. Dit jaar wilde hij dat ook doen, maar daarbij is iets vreselijk mis gegaan.

Dat komt zo.

Je weet dat Sint een dagje ouder wordt. Dus heeft hij soms ook meer moeite met lezen. Hij heeft meestal een leesbrilletje nodig. Maar zo vlak voor 5 december moet hij zoveel verlanglijsten lezen, en opmerkingen in het grote boek, over welke kinderen zoet zijn geweest en wie stout, dat de Goedheiligman vermoeide ogen krijgt. Daarom vraagt hij aan de Medicijn-Piet altijd wat oogdruppels, die zijn vermoeide ogen wat minder moe maken.

Toen Sint dit jaar om zijn oogdruppels vroeg, kwam Medicijn-Piet met iets nieuws. ,,Sint, ik heb speciale oogdruppels gebrouwen. Het is iets nieuws. Alle letters die je leest worden er vijf keer door vergroot. Je hebt twee weken lang geen leesbril meer nodig. Het is geweldig!'' Ja, ja, bromde de Sint, eerst zien, dan geloven. En hij nam de oogdruppels. ,,Ik merk niks'', zei de Sint nadat hij een paar keer geknipperd had met de ogen vol druppels. ,,Het werkt pas na een nachtje slapen'', zei de Medicijn-Piet. En hij bracht de oogdruppels, die hij in een oude levertraan fles had gedaan, terug naar zijn medicijnkastje.

Vlak daarna kwam de Soep-Piet het kantoortje van de Medicijn-Piet binnen. ,,Tijd voor de soep, tijd voor de levertraan!'' riep de Soep-Piet. Nu moet je weten dat de Medicijn-Piet net druk bezig was met het uitvinden van een nieuwe glans-shampoo voor baard- en wenkbrauwharen. Dus hij riep tegen de Soep-Piet: ,,Staat in het medicijnkastje, pak zelf maar!'' En dus pakte de Soep-Piet de levertraanfles...

En zo kwam het dat alle Pieten en de Sint heerlijke soep met ballen kregen, waarvan de damp afsloeg, maar waarin ook een hele fles van de nieuwe oogdruppels leeggegoten was.

Dat kwam de volgende ochtend aan het licht. Want de Pieten die bij de koffie de ochtendkrant wilden lezen, merkten dat alle letters vijf keer zo KLEIN waren. Ze konden niets meer lezen! En ook de Sint, die een verlanglijstje wilde doornemen kon NIETS lezen. Hij riep de Voorlees-Piet. Die kon ook NIETS meer lezen. Toen riep hij de Medicijn-Piet, die al begrepen had dat er iets mis was. ,,Sint, ik denk dat ik in plaats van een oogdruppel die letters vijf keer vergroot, een oogdruppel gemaakt heb die alles vijf keer VERKLEINT! Ik was mijn leesbril kwijt toen ik het recept uitprobeerde, ziet u...''

Wat de Sint toen allemaal tegen de Medicijn-Piet zei, zullen we hier maar niet opschrijven. De Sint riep onmiddellijk een noodvergadering van alle Pieten bijelkaar. Want 5 december moest alles gewoon doorgaan, ook al waren de verklein-oogdruppels dan nog niet uitgewerkt. Wat te doen? De Ideeën-Piet had een geweldig idee. De druppels verkleinden alleen de letters die het oog zag: tekeningen, plaatjes, niet. ,,Als we de kinderen nu eens vragen getekende verlanglijsten in te leveren? Dan kunnen we ze toch lezen, als een rebus'', zei de Ideeën-Piet.

Vandaar dat de Pieten nu via de Kinderpagina een oproep doen:

stuur ons de top drie van je verlanglijst, in getekende vorm. De inzender van de mooist getekende verlanglijst krijgt zijn of haar naam in chocoladeletters!

Stuur je Getekende Verlanglijst (met niet meer dan drie wensen) voor woensdag 5 december aan NRC Handelsblad, Kinderpagina, Postbus 3372, 1001 AD AMSTERDAM. Zet je naam, adres en leeftijd duidelijk op je tekening. Zet SINT op de enveloppe. De uitslag staat vrijdag 7 december op de Kinderpagina.

    • Paul Steenhuis