Guardiola `positief' op nandrolon

De Spaanse voetballer Josep Guardiola, spelend in de Italiaanse Serie A bij Brescia, is betrapt op nandrolon. Dat heeft het Italiaans Olympisch Comité (CONI) bekendgemaakt. Guardiola wacht een onmiddellijke (voorlopige) schorsing.

CONI vond tijdens een controle op 21 oktober na de wedstrijd tegen Piacenza een te hoge dosis nandrolon in het lichaam van de 30-jarige Guardiola. Krachtens een nieuwe regel wordt een speler al bij een positieve A-test schuldig bevonden. Guardiola mag wel binnen zestig dagen een contra-expertise aanvragen, waarna de definitieve lengte van de schorsing wordt bepaald. De disciplinaire commissie van de Italiaanse voetbalbond komt vandaag of morgen al bijeen om de voorlopige uitsluiting uit te spreken.

Guardiola reageerde onthutst op de uitslag. `Het doet me pijn omdat het mijn reputatie als professional schaadt. Ik heb niets genomen', zei Guardiola vanmorgen in de El País. Barcelona, Guardiola's vorige club, kwam ook met een verklaring. ,,Ik kan dit niet geloven. Met zijn leeftijd en ervaring is het onmogelijk dat hij een verboden middel heeft genomen'', zei directeur Antonio Parera van de Spaanse club. International Guardiola stapte in september na elf jaar Barcelona over naar Brescia.

Vorige week maakte CONI bekend dat international en Lazio Roma-speler Jaap Stam positief was getest op nandrolon. Eerder dit jaar vond het comité in de Serie A ook bij andere spelers sporen van nandrolon. De bekendsten zijn de internationals Edgar Davids (Juventus), Fernando Couto (Lazio Roma) en Stefano Torrisi (Parma). In totaal zijn afgelopen seizoen negen spelers betrapt in de twee hoogste Italiaanse voetbaldivisies. ,,Alle spelers maken zich grote zorgen'', reageerde voorzitter Sergio Campana van de Italiaanse spelersvakbond AIC. ,,Na de zaken van de vorige maanden hoopten we dat doping in het Italiaanse voetbal tot het verleden behoorde, maar nu zijn weer twee grote namen betrapt.''

Eerder dit jaar, op 15 maart, testte ook international en Barcelona-speler Frank de Boer positief na een UEFA-Cupwedstrijd.

Over de werking van nandrolon is nog weinig bekend. Het lichaam produceert zelf ook nandrolon. Daarom bestaat discussie over de grenswaarde van de stof. Veel atleten schreven de positieve tests toe aan `vervuilde' voedingssupplementen. Het IOC gaf onlangs toe dat bij een onderzoek in 20 procent van onderzochte supplementen verboden stoffen zaten.