Gevecht op leven en dood in Kunduz

Strijders van de Talibaan in Kunduz vechten voor hun leven om het laatste bastion van het streng islamitische regime in Noord-Afghanistan uit handen van de Noordelijke Alliantie te houden.

De Alliantie heeft vandaag de stad zwaar bestookt nadat besprekingen over een overgave de dag er voor te elfder ure waren mislukt.

Het internationale Rode Kruis heeft de Noordelijk Alliantie gevraagd bij de belegering van Kunduz de rechten van de mens te blijven respecteren. In Mazar-i-Sharif, de stad die vorige week werd ingenomen, heeft het Rode Kruis ,,tussen de 400 en 600'' lijken gevonden. Hoewel een woordvoerder van de organisatie heeft gezegd dat niet is vastgesteld of de doden zijn geëxecuteerd of omgekomen in de strijd, hebben verschillende organisaties voor de rechten van de mens, waaronder die van de Verenigde Naties, hun zorg uitgesproken over de mogelijke wreedheden die door de zegevierende troepen van de Alliantie worden gepleegd.

Informatie over de belegering van Kunduz is zeer tegenstrijdig. Evenals gisteren, toen kort sprake was van een overeenkomst van overgave op het moment dat troepen van de Alliantie Kunduz al aanvielen, blijkt de eenheid binnen de Alliantie ver te zoeken. Als bewijs daarvoor heeft de Afghaanse president Burhanuddin Rabbani de vrees uitgesproken dat troepen van Alliantie-commandant Abdul Rashid Dostam de stad na hun inname zullen bezetten.

Volgens de Alliantie hebben 15.000 militairen van de Talibaan zich ingegraven in de stad. Onder hen zou een groot aantal buitenlandse moslimextremisten zijn die zich bij de Talibaan hebben aangesloten. Over het lot van de 200.000 inwoners van de stad is niets bekend. De kans dat alsnog een overgave wordt bedongen is door de VS ongedaan gemaakt door de uitspraak van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, dat de buitenlandse strijders niet mogen ontsnappen. ,,Ik hoop dat ze worden gedood of gevangengenomen'', aldus de minister enkele dagen geleden.

Ook informatie over Kandahar, het andere bolwerk van de Talibaan, in het zuiden van Afghanistan, is vaag en onbetrouwbaar. Over de situatie daar wordt vandaag gemeld dat de hoogste leider van het regime, mullah Mohammed Omar, is gevlucht. Dat bericht, afkomstig van een lagere functionaris van de Talibaan, is door de woordvoerder van Omar direct weer ontkend. Volgens opnieuw onzekere berichten bereiden de Talibaan in Kandahar zich voor op een groot offensief. Om te voorkomen dat manschappen zullen vluchten, zouden hun familieleden door de Talibaan zijn gegijzeld.