Geld verdienen met Thaise vakantie

De Thaise baht past perfect in de euroautomaat en is veel goedkoper dan de euro. Potentiële fraudeurs kunnen hun hart ophalen op een exotische vakantie, of zich met een goed verhaal tot de Thaise ambassade wenden. Ze moeten er wel wat voor doen.

Het wordt de eurofraudeur niet makkelijk gemaakt. Iemand die na de jaarwisseling wil profiteren van een fout in de computersoftware van tienduizenden automaten door er muntstukken van tien Thaise baht in te werpen, moet de handen uit de mouwen steken om aan dit exotische geld te komen.

Gisteren werd bekend dat de meeste drank-, snoep-, sigaretten-, parkeer- en speelautomaten na 1 januari de goedkope Thaise munt van 10 bath (met een waarde van 55 cent) vaak aanzien voor een muntstuk van twee euro (die 4,40 gulden waard is). Maar hoe komt de fraudeur aan grote hoeveelheden bahtmunten?

De meest voor de hand liggende manier, naar de Grenswisselkantoren (GWK) gaan, is sinds 1 september niet meer mogelijk. Met het oog op de introductie van de euro, waardoor de handel in Europese munten grotendeels wegvalt, heeft de bank besloten om niet langer buitenlandse munten te wisselen. GWK was de enige Nederlandse bank die vrijwel alle buitenlandse biljetten en munten accepteerde en aanbood.

Belangstellenden kunnen de munten van tien baht bestellen bij de ambassade van Thailand in Den Haag. De ambassadeur is bereid om de munten in Thailand aan te vragen en denkt op tijd, dat wil zeggen in januari, het pakket munten af te kunnen leveren.

Op zo'n deal kan de fraudeur flink verdienen, want Thaise munten mogen tot een bedrag van omgerekend 50.000 gulden per persoon het land worden uitgevoerd.

Wie bahts bestelt moet zijn aanvraag motiveren. De ambassade benadrukt dat er niets illegaals met de munten gedaan mag worden. ,,We willen niet dat er mensen mee worden benadeeld'', aldus een woordvoerster. ,,Onze ambassadeur is een heel eerlijke man. Hij kan het zich niet permitteren dat er onwettige dingen mee worden gedaan. De ambassadeur is immers een afgezant van de koning van Thailand.'' Een andere mogelijkheid om aan bahts te komen is de vraag op een veilingsite op internet te plaatsen, suggereert muntenverzamelaar Matty Selders. De kans dat mensen in Thailand reageren is groot, meent hij. Zij kunnen pakketjes bahts naar Nederland sturen.

Via internet kunnen toeristen die onlangs het land bezochten hun overtollige bahts tegen een betere prijs kwijt, verwacht Selders, hoewel hij meent dat ook zij nu minder geneigd zijn hun bahtmunten af te staan.

Populaire veilingsites zijn onder meer ebay.com, veiling.com en ricardo.nl.

Veel Nederlanders bezitten muntstukken van tien baht, omdat ze op vakantie in Thailand zijn geweest. Volgens de ambassade van Thailand gaan jaarlijks rond de 200.000 Nederlanders op vakantie naar het land. Ze kunnen zonder probleem langs enkele banken in Thailand gaan om zoveel mogelijk munten van tien baht te vergaren. Ook particulieren mogen tot een bedrag van omgerekend 50.000 gulden aan Thais geld uitvoeren, aldus de woordvoerster van de ambassade.

Theoretisch zijn de koffers vol bahtmunten met een waarde van 50.000 gulden in de euroautomaten 400.000 gulden waard. ,,Het is dus zelfs lonend om hiervoor speciaal naar Thailand te reizen'', oppert munthandelaar Loes van Borculo, die gespecialiseerd is in munten uit het Verre Oosten. Ze heeft overigens op dit moment geen 10-bahtmunten in voorraad.

Van Borculo: ,,Je kunt het ook combineren met een vakantie naar Thailand. Ja, waarom niet?

,,Sterker nog: als u de reis betaalt, ga ík wel voor u.''

    • Frits Baltesen