Feyenoord met horten en stoten langs Freiburg

Feyenoord-coach Bert van Marwijk voelde zich niet aangesproken door de genadeloze kritiek die vroegere idool Johan Cruijff deze week uitte op de tactische beperkingen van de Nederlandse voetbaltrainers. Desondanks pleitte hij gisteravond na de benauwde 1-0 zege van zijn veredelde B-elftal op het Duitse SC Freiburg voor een nationale discussie over de teloorgang van het Nederlandse voetbal. ,,We moeten goed luisteren naar de kritiek van Cruijff en Van Hanegem'', stelde Van Marwijk. ,,Laten zij maar aangeven hoe we het niveau kunnen verbeteren. Dit is het juiste moment om ons te bezinnen op de toekomst en daar moeten we vooral de jeugdtrainers bij betrekken.''

Terwijl Ajax-trainer Co Adriaanse zich gisteren tijdens een persconferentie in de Arena krampachtig distantieerde van de analyse van het Nederlandse voetbalorakel (,,ik zal volgens Cruijff wel behoren tot de tactisch dramatische coaches'') staat Van Marwijk open voor diens adviezen. ,,Ik ben een fan van Cruijff en ik ben het bijna altijd met hem eens'', zei Van Marwijk. ,,Hij concludeerde terecht dat de progressie van Leonardo stagneert. Ik denk niet zozeer dat Cruijff mij daar verantwoordelijk voor stelt. Als voormalige linksbuiten houd ik juist van creatieve buitenspelers. Ik zal ze nooit belemmeren in hun acties. Maar Leonardo staat stil in zijn ontwikkeling, omdat zijn techniek niet functioneel is. Maar dat geldt ook voor de meeste Nederlandse voetballers.''

Van Marwijk verwierp echter de suggestie van Van Hanegem dat hij het blessureleed bij Feyenoord zelf in de hand heeft gewerkt door te intensief te trainen. ,,Dat kun je alleen concluderen door elke dag op de training aanwezig te zijn'', zo pareerde Van Marwijk de opmerkingen van `De Kromme' in zijn rol van analist voor Canal+. Feyenoord miste gisteravond in de eerste confrontatie met Freiburg in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi maar liefst negen spelers, van wie zeker vijf tot de basis hadden behoord. ,,Maar de blessures zijn niet ontstaan, omdat we verkeerd of te hard trainen'', meent Van Marwijk. ,,Ik geef de spelers juist vrij als het mogelijk is. Ik wijt de fysieke problemen vooral aan het overladen programma. De belasting is te groot voor de spelers.''

Zo ontbrak Van Wonderen door een oude spierblessure, die zaterdag tegen Vitesse wederom opspeelde. De libero van Feyenoord bleek zich bij zijn rentree te hebben geforceerd. ,,Eigenlijk had Van Wonderen nog één of twee dagen rust moeten hebben'', erkende Van Marwijk. ,,Die wordt hem in deze periode niet gegund. Achteraf gezien had ik hem eerder moeten wisselen, zoals ook Paauwe voor zijn blessure had aangegeven dat hij te veel wedstrijden heeft gespeeld. Maar de belangen zijn te groot, de spelers krijgen steeds minder tijd om te herstellen. Ik zie het overal gebeuren.''

Van Marwijk ziet nog een oorzaak voor de blessuregolf in zijn selectie. ,,Misschien sta ik alleen in deze mening, maar de magere kwaliteit van het schoeisel maakt het er niet beter op. Ik kan het niet bewijzen. Maar volgens mij lopen de spelers door de zachtere zolen onder hun kicksen ook kwetsuren op. De fabrikanten dienen slechts een commercieel belang door steeds fraaiere modellen te ontwerpen.'' Bosvelt, relativerend: ,,Ik kan me voorstellen dat de trainer moedeloos wordt van de blessures in onze selectie. Maar straks komt het nog, omdat we te strakke boxershorts dragen. Ook Beenhakker vond het nieuwe schoeisel maar niks. `Weg met die zoute dropjes onder de kicksen', zei hij over de schoen waarbij de noppen zijn vervangen door schijfjes. Ook ik word soms flauw van de modegrillen in de schoenenbranche.''

De meeste spelers van Feyenoord en Freiburg leken gisteravond echter op klompen te voetballen. Het was veelzeggend voor de povere kwaliteit van het vreemdelingenlegioen van coach Volker Finke Freiburg speelde met twee Georgiërs, een Rus, twee Afrikanen en een Fransman van Algerijnse afkomst dat juist de tweede keus van Feyenoord een voordelige marge opbouwde voor de return. Van Marwijk weet nu in elk geval wie volgend seizoen overbodig is in de Kuip. Zo viel de trage middenvelder De Visser opnieuw door de mand en toonden vooral de verdedigers Gyan en De Haan hun zwakte bij de aanvalsopbouw. Pas nadat de op de linkerflank kleurloze Ono een centrale positie op het middenveld kreeg en Feyenoord de vleugels bemande met Smolarek en `Leonardo 2' kwam Freiburg onder druk te staan.

Negen minuten voor tijd vond Ono na een combinatie met invaller Smolarek eindelijk een gaatje in de Duitse afweer, waardoor Feyenoord na het echec in de Champions League uitzicht heeft op een langer verblijf in de eerste divisie van het Europese voetbal. Maar ook aanvoerder Bosvelt besefte dat zijn ploeg daarmee slechts de pijn kan verzachten van het demasqué van het Nederlandse voetbal. ,,Cruijff slaat meestal de spijker op zijn kop'', meent Bosvelt. ,,We hebben ook geen enkele reden om enthousiast te zijn over onze prestaties. Het is dan ook van essentieel belang dat tenminste één Nederlandse club ook volgend jaar nog is vertegenwoordigd in de Europa Cup.''

Feyenoord

1

SC Freiburg (Dui)

0

Ruststand 0-0. 82. Ono. Schds: Dougal (Sch). Tsch: 30.000. Gele kaart: Ono (Feyenoord), Ramdane, But, Muller (SC Freiburg).

    • Robèrt Misset