Explosieven Israël doodden vijf kinderen

De explosieve lading die gisterochtend vijf Palestijnse kinderen in de Gazastrook doodde, was er door het Israëlische leger geplaatst tegen Palestijnse strijders.

De lading werd een week geleden door een speciale eenheid van het Israëlische leger bij Khan Yunis ingegraven, zo meldt vandaag de Israëlische krant Ma'ariv. De spanning in het gebied is hierdoor hoog opgelopen. De begrafenis van de kinderen leidde vanmiddag tot incidenten die een Palestijn het leven kostte.

Volgens Ma'ariv was chef-staf Shaul Mofaz van de actie op de hoogte. Ook de politiek, waarschijnlijk minister van Defensie Benjamin ben Eliezer, wist er volgens de krant van af.

De Israëlische legervoerder onthoudt vooralsnog zich van commentaar op deze nieuwe informatie rond de tragedie in Khan Yunis. Kort na het incident heerste er verwarring over wat er precies was gebeurd. Verschillende versies deden de ronde. Eerst meldde men van Palestijnse zijde dat de kinderen door een tankgranaat waren getroffen. Palestijnse functionarissen verklaarden vervolgens dat een van de kinderen tegen een niet ontplofte tankgranaat had getrapt die er al een of twee dagen lag. Een onderzoek van de Palestijnse politie ter plekke wees later uit dat een door het Israëlische leger ingegraven explosieve lading de kinderen had gedood.

Er was al eerder sprake van mysterieuze explosieve ladingen die in de Gazastrook ontploften. Vanmorgen meldde radio Israël dat eerder vier Palestijnse strijders door zo'n explosieve lading waren gedood. Militaire kringen zeiden tegen Yediot Ahronot dat het incident van gisteren ,,dwingt tot een zelfonderzoek van deze tactiek'' tegen de Palestijnen.

Radio Israël citeerde vanmorgen een anonieme hoge officier die de dood van de vijf kinderen een ,,tragische fout'' noemde. Minister Efraim Sneh pleitte vanmorgen voor een ,,moedig onderzoek'' om de juiste toedracht te achterhalen. Hij wees erop dat er geen Israëlische opzet in het spel kan zijn geweest om Palestijnse kinderen te doden. ,,Het ging om het doden van terroristen die onze nederzettingen beschieten'', zei hij. ,,We moeten niet uit het oog verliezen dat we in oorlog met de Palestijnen zijn.'' Jossi Sarid, de leider van de Burgerrechtenpartij, zei vanmorgen dat het voor de Israëlische samenleving van het grootste belang is dat de legercommuniqués niet tot het Egyptische niveau afdalen. In de oorlog van 1967 meldde radio Kairo dat het Egyptische leger grote overwinningen boekte terwijl het Israëlische leger al aan het Suezkanaal stond. Sarid zei ook dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van de explosieve lading moeten worden berispt.

    • Salomon Bouman