Eet, drink en wees Kinky

They ain't making Jews like Jesus anymore. Deze tekst van singer-songwriter en auteur Kinky Friedman zouden de gekken uit het gesticht in Steppin' on a Rainbow zich ook ter harte moeten nemen. Maar nee, `ze denken of vermoeden zelf Jezus te zijn of ze beschouwen hem op z'n minst als een goede vriend.' Het is een plek waar de sigarenrokende en pina colada drinkende detective Kinky Friedman het snel voor gezien houdt nadat hij terechtkomt op een afdeling vol Japanners die denken `dat ze Hirohito zijn in plaats van Napoleon.'

Friedman is op zoek naar Mike McGovern, zijn buitenproportioneel groot uitgevallen vriend. Deze is namelijk vermist sinds hij naar Hawaii vertrok om recepten te verzamelen voor zijn boek Eat, Drink, and Be Kinky – een boek met de ondertitel A Feast of Wit and Fabulous Recipes for Fans of Kinky Friedman, dat overigens onlangs bij Faber and Faber uitkwam.

Het recept van Steppin' on a Rainbow is weer even eenvoudig als van zijn andere detectives. In de woorden van Friedman: `De boeken zijn voornamelijk non-fictie. De mensen zijn echt, de namen zijn echt, eigenlijk zijn alleen de moorden verzonnen' (NRC Handelsblad, 6.11.99).

Ook deze keer zijn alle vertrouwde figuren weer aanwezig. Gezamenlijk vertrekken ze naar Hawaï om de laatste plaats waar McGovern is gesignaleerd, te bezoeken. Friedman en de zijnen komen daarbij op een aantal opmerkelijke plaatsen terecht. Zoals daar zijn: het mortuarium waarin ze een getatoeëerde man zonder hoofd moeten identificeren, het gesticht vol keizers en een oerwoud waarin mensen spoorloos verdwijnen.

De mysteries stapelen zich in de loop van het verhaal steeds hoger op. Kortom, ook in zijn veertiende boek staat `Kinky de speurhond' weer centraal. Eenzaam in zijn kantoortje rookt hij een sigaar, wacht op telefoontjes, overdenkt hij zijn jeugd en wat er van hem geworden is. Dat telefoontje komt – zoals het ook hoort – en aan het slot worden op Agatha Christie-achtige wijze de laatste lijntjes nog even geanalyseerd. Het maakt allemaal niet uit. Liefhebbers van Friedman willen niet zozeer een spannend plot, als wel humoristische en seksistische dialogen, en originele verwikkelingen. Die zijn hier volop aanwezig.

Kinky Friedman: Steppin' on a Rainbow. Faber and Faber,

208 blz. ƒ27,90.

    • Toef Jaeger