Bruggink houdt Europese hoop PSV levend

Uitgerekend Arnold Bruggink hield voor PSV de hoop levend op het bereiken van de volgende ronde in het UEFA-Cuptoernooi. De twaalfde man van de landskampioen verkleinde in de slotfase de achterstand van PSV op PAOK Saloniki tot 3-2. Bruggink zit zich in zijn vijfde jaar bij de club al vrijwel het hele seizoen te verbijten op de reservebank, temeer daar hij na het vertrek van Van Nistelrooy rekende op een basisplaats. Dankzij zijn treffer heeft PSV in de return aan een 1-0 of 2-1 zege voldoende om Europees te overwinteren.

In het Tumbas-stadion van Thessaloniki, waar een grimmige maar heerlijke voetbalsfeer hing, wilde trainer Erik Gerets niet alle details kwijt over zijn keuze voor Vennegoor of Hesselink en John de Jong. Hij hield een groot deel van de wedstrijd Kezman en Bruggink, die vorig jaar ieder twee keer trefzeker waren tegen PAOK, op de bank. Gerets gaf slechts een tactische verklaring. Aangezien PSV dit seizoen zowel in eigen land als internationaal veel doelpunten tegen kreeg, prefereerde hij De Jong achter de enige spits Vennegoor of Hesselink. De Jong laat zich immers wat meer terugvallen op het middenveld dan Bruggink.

Aan de andere kant was ook Gerets op de hoogte van het feit dat PAOK juist in het hart van de defensie kwetsbaar is. Dat werd nog eens duidelijk toen De Jong met een enkelblessure was uitgevallen en Bruggink alsnog zijn plaats had ingenomen. De Jong strompelde vannacht als gevolg van een charge die niet werd bestraft uit het vliegtuig. Het is twijfelachtig of hij zondag tegen Ajax kan spelen.

Ondanks het hoge tempo, wat een invalbeurt bemoeilijkt, greep Bruggink zijn kans. ,,Ik heb eindelijk weer eens een lekker gevoel overgehouden aan een wedstrijd'', sprak Bruggink later opgelucht ondanks de nederlaag. ,,Misschien zelfs wel voor het eerst sinds de thuiswedstrijd tegen Galatasaray. Ik hoopte natuurlijk dat ik zou spelen. Vorig jaar hebben we tegen PAOK (PSV won toen thuis met 3-0 en uit met 1-0, red.) aangetoond dat hun centrum zwak is.''

Bruggink hield zijn teleurstelling over zijn aanvankelijke reserverol goed verborgen. Zoals hij dit seizoen sowieso redelijk diplomatiek blijft over het gringe vertrouwen dat hij geniet van Gerets. De aanvallende middenvelder heeft het ongelijk van zijn trainer nog niet vaak genoeg aangetoond, maar hij heeft ook geen kans gehad veel wedstrijdritme op te doen. De strijd om de spitsposities blijft bij PSV de gemoederen bezig houden en dat lijkt niet bevorderlijk voor de prestaties. Gerets geeft zelf voeding aan de onrust door steeds voor andere opties te kiezen.

Het was in Thessaloniki overigens niet zijn tactiek die faalde. Zoals de coach zelf na afloop aangaf waren het individuele fouten die PSV de das omdeden en bijkans in een uitzichtloze positie brachten. Daarmee toonde de ploeg andermaal zijn onvolwassenheid. Nadat De Jong met een kopbal uit een voorzet van Jan Heintze PSV op voorsprong had gebracht, controleerde de Brabantse ploeg met zeven Nederlanders in het team lang de wedstrijd. Totdat Vennegoor of Hesselink aan de zijlijn in het nauw werd gedreven door drie PAOK-spelers. Hij verspeelde de bal aan Konstantinidis die Yasamekis in staat stelde te scoren. De verdedigers maakten op het moment dat de PSV-spits de bal verloor juist oprukkende bewegingen en kwamen te laat om het onheil te keren. Binnen twee minuten stond PSV ook op een achterstand. Udeze schoot van veraf onhoudbaar in.

In de tweede helft kwam PSV verder in de verdrukking. Toch was ook de derde tegentreffer onnodig. Heintze werd op de achterlijn fel op de huid gezeten. Hij kreeg een corner tegen, maar claimde ogenschijnlijk terecht een vrije trap. Doordat hij daarover in discussie ging met de arbiter was hij te laat om zijn vaste plek bij de eerste doelpaal in te nemen. ,,Maar meer mensen waren in de war, want bij de hoekschop stonden drie tegenstanders vrij'', kon hij zich achteraf herinneren. Yasamekis bracht het publiek opnieuw in extase (3-1). ,,Bij vrije trappen reageerde PAOK drie versnellingen hoger'', bromde Gerets. ,,Daar moeten we hard aan werken.''

Heintze zag volgens de PSV-trainer in de slotfase ,,zwarte sneeuw''. De 38-jarige linksback erkende later dat hij er ,,doorheen'' zat. ,,Maar dat had niets met leeftijd te maken. Het was gewoon niet mijn avond. Mijn routine komt juist in een wedstrijd als deze van pas. Bij die fatale corner had ik beter de beslissing van de scheidsrechter kunnen accepteren.''

Niettemin kunnen veel spelers nog een voorbeeld nemen aan de ijzervreter van het elftal, zoals Gerets hem noemt. De PSV'ers misten gisteravond weliswaar in Hofland en Van Bommel hun belangrijkste schakels, maar geëlimineerd worden door PAOK, dat als ploeg geen hoogstandje is, zou een nieuwe wanprestatie betekenen in een toch al dramatisch seizoen. Bovendien zou PSV daarmee het Nederlandse voetbal een slechte dienst bewijzen omdat de Grieken de Nederlandse clubs inmiddels gepasseerd zijn in de UEFA-ranking om de tweede, vaste Champions-Leaguedeelnemer. Het is goed mogelijk dat volgend seizoen slechts één Nederlandse ploeg zich direct plaatst voor de Champions League.

PAOK

3

PSV

2

Ruststand 2-1. 20. De Jong 0-1, 36. Yasamekis 1-1, 40. Udeze 2-1, 70. Yasamekis 3-1. 82. Bruggink 3-2. Scheidsrechter: Bré (Fra). Toeschouwers: 23.000. Gele kaart: Vogel, Nikiforov (PSV).