B.R.M.C.

Het trio Black Rebel Motorcycle Club is een van de groepen die duidelijk maakt dat de `alternatieve' Amerikaanse gitaarrock weer een bloei doormaakt. Na verrassingen als The Strokes en The White Stripes is de B.R.M.C. opnieuw een aanwinst. Ze doen het heel anders, maar net zo gedreven. B.R.M.C. komt van de Westkust en dat is te horen. De drie zijn duidelijk kinderen van de psychedelische revolutie die daar ooit woedde.

De hier onlangs uitgebrachte debuut-cd, B.R.M.C., laat nummers horen die zo van de 13th Floor Elevators of The Seeds hadden kunnen komen, met grote voortvarendheid en melodieuze kracht. Alsof de zielen van vergeten helden bezit van deze jongens hebben genomen. Met als vertraagd klinkende zang en rondcirkelende gitaareffecten worden de liedjes aangekleed.

Dat de groep niet blijft steken in nostalgie komt door de goede dosering van de psychedelische effecten. Niet meer dan hints zijn het, die nooit de aandacht afleiden van de zang en de composities. Black Rebel Motorcycle Club (vernoemd naar de film The Wild One met Marlon Brando) laat het weer klinken alsof het moeiteloos gaat.

Black Rebel Motorcycle Club. B.R.M.C. (Virgin 7234 8 10045)

    • Hester Carvalho