AKO-geld niet voor wegblijvers

Van de zes genomineerde schrijvers voor de AKO-prijs 2001 is er één, Willem G. van Maanen, financieel niets wijzer geworden van het evenement. De tweeduizend euro vergoeding die bestemd was voor alle genomineerden ging aan Van Maanens neus voorbij omdat hij, net als winnaar Jeroen Brouwers, niet aanwezig was bij de prijsuitreiking in de Rode Hoed in Amsterdam. Van Maanen, die in Spanje woont, werd vervangen door zijn uitgever Wim Hazeu.

,,Ik zag op de uitnodiging de `praktische mededeling' dat de bij de uitzending aanwezige auteurs tweeduizend euro vergoeding zouden krijgen. Daaruit heb ik afgeleid dat ik het geld wel niet zou krijgen,' meldt Van Maanen. Ben Schoemaker, voorzitter van de stichting AKO-literatuurprijs, bevestigt het vermoeden van Van Maanen. ,,Die tweeduizend euro was alleen bedoeld als vergoeding voor eventuele reiskosten en hotelovernachtingen.' Schoemaker begrijpt overigens goed waarom Van Maanen niet wilde komen. ,,Hij is al wat ouder en hij woont ver weg.' Omdat de organisatie de hoogte van het bedrag voor alle auteurs – of ze nu in Amsterdam woonden of Spanje – gelijk had gesteld, leek het bedrag ook een beetje bedoeld als beloning voor de aanwezigheid bij de uitzending. Schoemakers: ,,Een beloning voor het komen? Zo zou je het kunnen omschrijven.'

Hoe dan ook, voor Van Maanen was de tweeduizend euro niet verleidelijk genoeg. ,,Ik was in geen geval gegaan. Een prijs is een prijs, maar dat toneelspel eromheen vind ik niet zo prettig.' Het bestuur van stichting AKO-literatuurprijs beraadt zich op een reglementswijziging die voorkomt dat auteurs nog langer wegblijven bij de prijsuitreiking.

    • Ward Wijndelts