Winstgroei van Fortis valt lager uit

Na ABN Amro en ING heeft nu ook bank en verzekeraar Fortis een winstwaarschuwing afgegeven. Het Belgisch-Nederlandse concern verwacht een winstgroei over 2001 van circa 5 procent en niet 12 procent.

Als verklaring voor het bijstellen van de aanvankelijk op 12 procent gestelde winstverwachting noemde Fortis vanochtend het magere economische klimaat en de terroristische aanslagen in de VS.

Omdat de neerwaartse economische trend aanhoudt, noemt Fortis het ,,wellicht verstandig'' om extra voorzieningen te treffen om tegenvallers in de kredietportefeuille op te vangen. Over de omvang hiervan laat het bedrijf zich niet uit.

Beleggers werden vanochtend verrast en op de Amsterdamse beurs daalde de koers met 5,1 procent tot 27,27 euro. In een toelichting op de resultaten wilde bestuursvoorzitter A. van Rossum vanochtend niet spreken van een winstwaarschuwing. ,,In feite treffen we een voorziening, waardoor de groei lager wordt. Ik zie het meer als een bijstelling dan een waarschuwing.''

Over de eerste negen maanden van dit jaar zag Fortis de operationele winst met 4 procent stijgen tot 2,07 miljard euro. Analisten hielden gemiddeld rekening met een stijging ten opzichte van vorig jaar van 7 procent. Zonder overnames, afstotingen en wisselkoersschommeling nam de winst over de eerste negen maanden zelfs met 2 procent af.

Vooral de bancaire activiteiten leverden Fortis meer winst op. In vergelijking met vorig jaar steeg het operationele resultaat met 4 procent tot 1,18 miljard euro. De baten namen met 6 procent toe tot een totaal van 6,5 miljard euro, vooral een gevolg van hogere rente-inkomsten en hogere handelswinsten voor eigen rekening.

Door het slechtere beursklimaat daalden de provisies uit emissies en herplaatsingen van aandelen met 43 procent tot 70 miljoen euro.

Bij het verzekeringsbedrijf nam het resultaat af met 2 procent tot 999 miljoen euro, met name een gevolg van slechtere beleggingsresultaten. De premies van de levensverzekeringen stegen met 24 procent tot 8,5 miljard euro.

De operationele winst in het zogeheten segment Leven daalde met 12 procent tot 673 miljoen euro door lagere beleggingsresultaten voor eigen rekening. De premies bij de schadeverzekeringen namen in de eerste negen maanden van dit jaar met 18 procent toe, mede een gevolg van de recente overname van ASR (Amersfoortse en Stad Rotterdam).