Voor spierballen en tere popjes

We kennen hem allemaal: de `sterke man' in het gezelschap, die met een rood aangelopen gezicht, maar met een air van `laat mij dat maar even doen' een muurvast zittende kurk uit een wijnfles probeert te trekken. Het kán aan de kurk liggen die, zeker als het om een jonge wijn gaat, inderdaad heel vast in de fles zit, maar meestal ligt het aan de kurkentrekker. Dit voor wijnliefhebbers zo onmisbare gereedschap verschijnt op de markt in heel wat kwaliteiten, modellen en prijzen. Een dure kurkentrekker is lang niet altijd een goede, want als hij niet aan de basiseisen voldoet en bijvoorbeeld alleen maar mooi is, dan hoort hij in de prullenmand. Voor deze test werden dertien kurkentrekkers op vele flessen losgelaten. Criteria waren: een goede, scherp gepunte spiraal, een ergonomisch verantwoorde constructie, bruikbaarheid voor mensen met minder kracht en/of een mobiliteitsprobleem in rechterarm of -hand en duurzaamheid. `Mooi' kwam op de laatste plaats, als mooi meegenomen.

Leifheit Vino, o.a. Blokker, ƒ14,95

De enige koker-kurkentrekker met een `kurkgeleider', wat voor scheef trekkende personen zoals ondergetekende absoluut een voordeel is, want energiebesparend. De spiraal is mooi lang en glad, een capsulemesje ontbreekt. Door het open middengedeelte net iets minder lekker in de hand liggend dan de Brabantia.

Vleugelkurkentrekker metaal, Albert Heijn, ƒ7,95

De veel te korte spiraal maakt dat de kurk nooit in één keer verwijderd kan worden, met als risico dat deze breekt. Voor wijnen met lange kurken levert dit apparaat eindeloze problemen op. Bovendien is de structuur van het geheel wiebelig en past daardoor niet direct om de fles. Dit model hoort op het kurkentrekkerkerkhof thuis.

Kokermodel Brabantia Classic Ivory-iceblue, o.a. Blokker, ƒ23,95

Typische Brabantia vormgeving (een beetje jaren zestig) met een vleugje modern (twee kleuren). Erg prettige handgreep links door ronde vorm en een lekker ruime greep voor de rechterhand. Met dit model glijdt de kurk moeiteloos uit de fles. Een klein wieltje bovenop dient om de capsule te verwijderen. Degelijk apparaat voor alle leeftijden.

Screwpull Leverpull, Vinis ƒ335

Voor wie regelmatig wijn drinkt, proeverijen organiseert of ernstige motorische beperkingen aan de rechterhand heeft, is deze kurkentrekker ideaal. Hij kost wat, maar dan heb je ook wat. Het hevelsysteem loopt vlot bij een minimum aan krachtsinspanning, de kurken glijden moeiteloos uit de fles. Voor wie er gevoelig voor is: professionele uitstraling. Gegarandeerd voor minimaal tweeduizend flessen. Bij de Leverpull wordt een capsulemesje geleverd.

Vleugelkurkentrekker metallic, Albert Heijn, ƒ29,95

Een fancy model met Alessi uitstraling, maar dat alleen geschikt is voor Tarzan en de zijnen: hij weegt maar liefst 825 gram! Daarbij levert hij een even matige prestatie als de goedkope uitvoering van het vleugelmodel, hoewel de spiraal iets langer is. Deze is esthetisch verantwoord verborgen, maar dit bemoeilijkt helaas het uittrekken van de kurk.

Kokermodel kurkentrekker,zwart, Albert Heijn, ƒ12,95

Ergonomisch verantwoorde handgreep en een goede lange spiraal met tefalcoating. De greep voor de linkerhand is iets aan de iele kant en pakt daardoor wat minder lekker vast. Heeft geen capsuleverwijderaar.

Chidini `Gitano', De Bijenkorf, ƒ9,90

Een mooi gevormd, maar totaal onbruikbaar exemplaar, tenzij men over Schwarzenegger- spierballen beschikt, maar zelfs dat leidt niet tot het gewenste resultaat. De twee pootjes moet men in de fles duwen, maar daarmee duw je de kurk juist ín de fles. Bij het eruit trekken van de kurk was zoveel kracht nodig, dat bij de test het glas van de randen sprong. Wellicht alleen voor zigeuners, zoals de naam aangeeft?

Zyliss Easy to pull, De Bijenkorf, ƒ42,95

Esthetisch verantwoord, maar erg duur voor wat hij biedt. Goede, lange spiraal met tefalcoating, maar een mesje om de capsule te verwijderen, ontbreekt. Je kunt de kurk door de capsule draaien, maar dan heb je wel een rafelige rand, die alsnog moet worden verwijderd. Ligt niet lekker in de hand.

Château Laguiole, model Marcus del Monego (gesigneerd, met wijnstokhouten handgreep), Vinis, ƒ355 (kurketrekkers van dit merk beginnen bij ƒ249)

De prima donna onder de professionele kurkentrekkers / sommeliermessen. De beste sommelier ter wereld, Marcus Del Monego, heeft aan dit type zijn naam gegeven. Met z'n strakke design, het chirurgisch staal en de handgrepen in diverse hout- of beensoorten, is dit een echt `mannenmes'. Hij werkt altijd, heeft een ingebouwd mesje om de capsule te verwijderen, maar vraagt enige kracht bij het optrekken van de kurk wanneer men de hevel op de flesrand zet.

Boomerang, o.a. Bosschenbroek, ƒ15

Een functionele alles-in-één kurkentrekker met een handig, uitschuifbaar, rond elementje waarmee de capsule kan worden verwijderd in een enkele draai. De rest van het systeem werkt als het sommeliermes, met een hevel die op de flesrand gezet moet worden. Werkt soepel, maar vraagt enige kracht in de arm. Plat model, makkelijk mee te nemen.

Screwpull Pocketmodel, o.a. Vinis, ƒ57

De populaire bouwpakket- kurkentrekker (bestaat uit drie elementen)vraagt met zijn slingersysteem toch nog enige kracht. De lange spiraal met tefalcoating loopt soepel. Voor het verwijderen van de capsule is het aparte Screwpull mesje nodig, dat overigens erg handig om de flessenhals heen past en de capsuletop in één draai verwijdert.

`Le Chef' Kelnersmes, o.a. Blokker, ƒ3,95

Een zeer simpele variant van het Laguiole-principe. Niet erg stevig - de hevel die op de flesrand stond, wiebelde bij de test - maar voor wie niet zo vaak wijn drinkt of een extra exemplaar voor de picknickmand wil hebben is het een prima mes. Voor die prijs kan je hem af en toe ook nog eens vervangen.

Trudeau Trulever, Bosschenbroek, ca. ƒ230

Als een object een succesvolle carrière op de markt maakt, komen er navolgingen of verbeteringen. De Trudeau Trulever is een voorbeeld van een super opgevoerd design gecombineerd met de capaciteit en het systeem van de Leverpull van Screwpull. De ontwerpers vinden hem (terecht) zo mooi, dat er een standaard bij geleverd wordt, zodat hij altijd grijpklaar staat. In de in zwart en chroom uitgevoerde heveltrekker zit een gleufje voor het losse capsulemesje. Een goede, degelijke kurkentrekker, met een hoge wil-ik-nu-hebben-faktor.

    • Lucette M. Faber