Van Grunsven beleeft sombere tijden

Anky van Grunsven (33) heeft te maken met tegenslag. Haar toppaarden zijn zodanig geblesseerd, dat het twijfelachtig is of de amazone uit Erp volgend jaar kan deelnemen aan de wereldkampioenschappen.

Anky van Grunsven is razend druk op de paardensportvakbeurs in Melbourne. De olympisch dressuurkampioene verzorgt in Australië clinics, geeft les en promoot haar rijkledinglijn. Zij heeft alle tijd voor dergelijke activiteiten, omdat haar toppaarden Gestion Partout en Gestion Joker als gevolg van blessures stilstaan. De kwalen zijn zelfs dermate ernstig, dat Van Grunsven de kans op deelname aan de wereldkampioenschappen, volgend jaar in het Spaanse Jerez, uiterst klein acht.

,,We richten ons bij de inrichting van de stal op de lange termijn, omdat je als topruiter sterk afhankelijk bent van je paarden. Maar de enorme pech waarmee ik na de Olympische Spelen in Sydney word geconfronteerd, slaat werkelijk alles'', sombert Van Grunsven.

Zij vertelt over de problemen met de onstuimige dekhengst Partout, die veelvuldig geblesseerd raakt aan voorbenen en borst, omdat hij wild tekeer gaat tijdens het dekken op het fantoom (imitatie-merrie). En dan is er de kwetsuur van de ruin Joker, die uitgleed over een mat en daarbij een meniscusblessure opliep, waarvan het herstel twijfelachtig is. Van Grunsven: ,,Dan praat je wel over twee paarden van het niveau om kampioenspaard Bonfire op te volgen.''

De paarden die Van Grunsven nog achter de hand heeft, zijn in opleiding. Krack C en Salinero staan nog aan het begin. De schimmelhengst Junior en Idool zijn verder in hun ontwikkeling, maar nog niet van het niveau om in een grand prix uit te komen. ,,En ik heb er een hard hoofd in of Junior en Idool wel goed genoeg zijn om de top te halen'', spreekt Van Grunsven openlijk haar twijfels uit.

Die opvatting wordt gedeeld door haar vriend en trainer Sjef Jansen, die de komende twee jaar niet op prijzen rekent. Jansen: ,,Als de toppaarden Partout en Joker niet snel gezond worden, schat ik de kans op een medailles bij de Nederlandse kampioenschappen klein in. En in dat geval kunnen we deelname aan de WK in Jerez gevoeglijk vergeten.''

De redding voor Van Grunsven zou een spectaculaire ontwikkeling van Krack C kunnen zijn. Deze goedgekeurde dekhengst heeft onder de hoede van Van Grunsven grote progressie gemaakt en houdt de hoop op de WK nog een beetje levend. ,,Krack C moet dan wel zo hard blijven werken als hij nu doet'', vindt Van Grunsven, die dan wel moet waken voor overbelasting van het jonge dier. Ze slaat liever een WK over dan een paard over de kop te jagen. ,,We nemen Krack C overal mee naar toe om hem ervaring op te laten doen. Bovendien gebruiken we het jonge paard in shows en clinics om hem alvast te laten wennen aan het publiek.''

Jansen oordeelt nuchter over de problemen met de paarden. ,,We moeten hopen op een spoedig herstel van Partout of Joker, zodat we binnenkort weer gericht kunnen werken. En met Junior, Krack C en Idool moeten we hard aan de slag om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken.''

Tijdens Jumping Amsterdam (13 tot en met 16 december) zal Van Grunsven met Junior of Kir Royal in de ring verschijnen. ,,Met deze twee paarden zal ik een bijrol vervullen'', aldus Van Grunsven, die zich onder de huidige omstandigheden wel kan uitleven in het africhten van paarden. ,,Ondanks alles beleef ik daar veel plezier aan. Het mooiste van onze sport vind ik nog steeds de opleiding van paarden. Ik wil ook niet de indruk wekken in zak en as te zitten. Niets is minder waar, want ik werk heel gemotiveerd aan de toekomst. Misschien is het wel goed dat alle ellende gelijktijdig komt. Beter nu dan kort voor de Olympische Spelen.''

De olympisch kampioene van `Sydney' kwam tot nu toe met twaalf paarden uit op het hoogste niveau. En Van Grunsven schoolde ze allemaal zelf. De ervaringen die zij daarmee opdeed, zouden de komende maanden wel eens van cruciaal belang kunnen zijn.

    • Jacob Melissen