Uit beeld

Jongens waren het. Lieve jongens ook, Teigetje en Woelrat. Samen met (toen) Gerard Kornelis van het Reve vormden zij een ménage à trois. Midden jaren zeventig kwam het tot een breuk – Gerard wilde zich permanent in Frankrijk vestigen, Teigetje en Woelrat niet: ,,Dat heeft de breuk opgeleverd. We hadden allebei onze studie al voor hem opgegeven. We wilden best helpen verbouwen, maar niet alles achter ons verbranden'', zegt Teigetje (Willem Bruno van Albada) in HP/De Tijd, dat een heel mooi artikel wijdt aan ,,een voorbije, maar prachtige tjd.'' Mannen zijn het nu, kledingontwerpers en bezig aan het boek Ons leven met Reve. Ze missen hem nog iedere dag: ,,Daarom komen ze na jarenlang stilzwijgen uit hun schulp. Het heeft lang genoeg geduurd'', aldus HP/De Tijd. Ze willen dat Gerard volgende week naar de opening komt van de fototentoonstelling `Gerard Reve, Leraar en Belijder' die door De Jongens wordt verzorgd. Woelrat (Henk van Manen): ,,Wij hopen natuurlijk dat de relatie hersteld is voordat Gerard doodgaat.''

Zolang als De Jongens is schrijfster Betsy Udink gelukkig niet `uit beeld' geweest – vijf jaar. Jaren waarin zij leed aan een depressie. ,,Vorig jaar december ben ik eruit gekomen. Nu, met de antidepressiva, gaat het goed. Ik schrijf weer, wil mensen zien, luister naar opera'', zegt ze in Elsevier. Wie de vlijmscherpe observaties kent uit haar boek Achter Mekka kan alleen maar blij zijn dat Udink de pen wederom heeft opgepakt en vurig hopen dat zij hem nimmer meer dichtschroeft.

Menig politicus zal intussen hopen dat Pim Fortuyn, lijsttrekker-in-spe van Leefbaar Nederland, zo snel mogelijk uit beeld verdwijnt. Als de voortekenen niet bedriegen (tien zetels bij de Kamerverkiezingen in mei volgend jaar) een ijdele hoop. Elsevier becijfert dat LN vooral bij de PvdA zetels weghaalt en niet bij de VVD, want die partij staat in de peilingen op winst. Daarentegen zegt Fortuyn in HP/De Tijd juist wel stemmen weg te kapen bij de VVD: ,,De mensen zijn de lachebekjes (...) van de VVD meer dan moe. Behoudens de voortreffelijke minister Zalm heeft de VVD er in de collectieve sector niets van gebakken.'' LN heeft het tij mee, aldus ook De Groene Amsterdammer. Volgens het blad hoeft deze partij niet eens campagne te voeren: ,,Dat laat Nagel over aan zijn tegenstanders, links en rechts, die steeds verder wegzakken in het moeras van hun eigen ambities.''

Een overwinning voor Amerika noemt HP/De Tijd-columnist D.J. van Baar het feit dat ,,Kabul nu weer swingt''. Hij toont zich over de toekomst van Afghanistan optimistischer dan drie naar Nederland gevluchte Afghanen die in VN aan het woord komen. Van Baar: ,,Afghanistan is nog steeds een zwart gat dat voor verrassingen kan zorgen. Toch denk ik dat we ons niet door historisch bijgeloof van de wijs moeten laten brengen. Bin Laden is een indringer in een land dat zich nooit heeft laten koloniseren.'' In VN zegt de gevluchte Afghaanse filmer Seddiq Mossadeq: ,,Het feit dat de mannen zich mogen scheren, wil niet zeggen dat alles nu op zijn pootjes terechtkomt. Over een week zijn ze vergeten dat ze hun baarden moesten laten staan. En naar muziek luisteren met een lege maag is ook geen pretje.'' Volgens hem zien de communisten hun kans schoon terug te keren en opnieuw in beeld te komen: ,,(...) ze zullen dezelfde ellende aanrichten als in de jaren tachtig en negentig.''

Gegijzeld door het verleden is de titel van het dit jaar verschenen boek over controverses in Duitsland. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de SPD en de rol van de Bundeswehr na de Wende. Het artikel in De Groene Amsterdammer over de rol van de Bundeswehr in de strijd tegen het terrorisme is een actuele aanvulling op het boek. ,,Een goede zaak voor Europa en de wereld, want Schröder laat er geen twijfel over bestaan dat het Duitse optreden slechts kan en zal plaatsvinden binnen het raamwerk van de Europese Unie, de NAVO, en eventuele `gelegenheidscoalities' (...).'' Een geruststellend beeld.

    • Anna Visser