Thaise munt past exact in euroautomaat

De meeste automaten die vanaf 1 januari op euro's werken kunnen de munt van twee euro en die van tien Thaise baht niet van elkaar onderscheiden. Dit geldt voor drank-, snoep-, sigaretten- en speelautomaten.

Onderzoek van de automatenbranche wijst uit dat de 10 baht-munt (waarde 55 cent) bijna hetzelfde is als de munt van twee euro (4,40 gulden). Smart Consult, die de automatenbranche vertegenwoordigt in de Klankbordgroep Chartale Omwisseling (KCO), sloeg drie weken geleden alarm nadat uit proeven bleek dat de meeste automaten de Thaise munt accepteren. In KCO zitten onder meer banken, winkelbedrijven, VNO/NCW, MKB Nederland en de politie.

KCO is een van de commissies die invoering van de euro coördineert. In een vertrouwelijke brief aan het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank signaleert Smart Consult het probleem.

Computersoftware in automaten meet onder meer diameter, gewicht en legering van een munt. Het 10 bahtstuk verschilt daarin minimaal van de twee-euromunt. ,,De legering is zelfs precies hetzelfde'', zegt voorzitter Aad Kobus van de Vereniging Automatenexploitanten Nederland (VAN). ,,Ik schrok enorm, toen ik het hoorde.''

Theoretisch is het mogelijk de automaten nauwkeuriger af te stellen, maar de bahtmunt lijkt zoveel op die van twee euro dat munten uit andere eurolanden dan mogelijk ook niet worden geaccepteerd. Tussen euromunten uit verschillende landen zitten minieme verschillen, omdat de machines net een fractie anders zijn ingesteld. Deze `buitenlandse' euro's zullen door toerisme na verloop van tijd op grote schaal in Nederland terechtkomen. Een scherpere instelling van de automaten betekent bovendien dat over één of twee jaar zelfs twee-euromuntstukken die in Nederland zijn geslagen door de automaten zullen worden geweigerd, omdat ze in de tussentijd zijn afgesleten of beschadigd.

Aanpassing van de computersoftware in automaten is bijna onmogelijk. Verreweg de meeste apparaten zijn al ingesteld op de euro. Na de jaarwisseling hoeven bevoorraders van automaten slechts aan enkele knoppen te draaien om over te schakelen naar de euro.

,,Het is onmogelijk om onze automaten helemaal opnieuw in te stellen'', zegt een woordvoerder van Coca-Cola. Dit bedrijf heeft tienduizenden automaten in Nederland staan. ,,We wachten af hoeveel mensen er misbruik van maken. Als het er veel zijn, zullen we de software alsnog aanpassen.''

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat het departement het probleem niet kan oplossen. ,,Het is onmogelijk om alle munten in de wereld na te gaan. De automatenbranche moet ermee leren leven.'' De Nederlandsche Bank schuift de kwestie door naar de Europese organisatie van muntmeesters. ,,Die kijken er op dit moment naar.''

    • Frits Baltesen