Te veel voor één dag

Winkelen in Breda kan op drie manieren. Gericht shoppen langs de rondweg, klassiek winkelen in het centrum of Bourgondisch in het Ginneken. Alles op één dag is alleen bijna niet te doen.

Nog voordat de afslag Breda in zicht is, verrijst een van de mooiste winkels van Breda. Een winkel met lef, zeiden de mensen twaalf jaar geleden over interieurzaak Vormvast (Liesboslaan 291, 076-5201885 www.vormvast.nl). Jan Kuipers huurde samen met zijn compagnon een oud schoolgebouw met een nonnenklooster aan de rand van de stad. ,,In het zuiden durfde men zo'n winkel niet te beginnen. Dat kon alleen in Amsterdam. Wij zijn daar tegenin gegaan'', zegt Kuipers. Je kunt er de mooiste schoenen kopen, maar ook een heel huis. De oude klaslokalen zijn ingericht in verschillende stijlen met verschillende designmeubelen. Maar het gaat niet alleen om grote namen, beklemtoont Kuipers. ,,We hebben geen pronkstukken. Alles is ingekocht op gevoel.'' De winkel lijkt op het Haagsch Gemeentemuseum, heeft af en toe de charme van een gezellige rommelzolder (door de uitverkoop) en toont, ook voor Amsterdamse begrippen, originele waar: tassen (Freitag) gemaakt van recycled automateriaal tot en met de gordel toe, Italiaanse kasten en keukens (Capellini en Boffi) en waanzinnige gordijnstoffen.

Winkelen in Breda kan op drie manieren. Gericht winkelen langs de rondweg, klassiek in het centrum of Bourgondisch snuffelen in de antiekzaken in het Ginneken. We blijven nog even aan de rondweg hangen. Na Vormvast leidt de weg naar Kids Factory (Ettensebaan 17a, 076-5210695, www.kidsfactory.nl), een gigantische `lifestyle winkel voor het jonge gezin'. Jos Gielen nam het Babymeubelparadijs vier jaar geleden over van zijn ouders en veranderde het in Kids factory, een superwinkel waar werkelijk alles te koop is. In 42 kant-en-klare kinderkamers wordt het ouders wel heel gemakkelijk gemaakt. De goedkoopste kinderkamer kost ongeveer duizend gulden en de duurste overstijgt de tienduizend. Kids Factory zou vooral bedoeld zijn voor de jetset van het zuiden. Gielen heeft moeite met dat beeld. ,,In die begintijd waren gewoon heel veel bekende Nederlanders zwanger, daar kan ik ook niets aan doen. Maar ik vind het jammer dat dat drempelverhogend heeft gewerkt.'' Behalve kinderkamers verkoopt de factory ook kleding voor kinderen en (exclusieve) positiekleding: van spijkerbroek tot trouwjurken.

Na deze trendsetter aan de Ettensebaan is het minstens zo leuk om ook even langs Het Rietje te gaan (Gageldonkseweg 37, 076-5427805, na 1 jan: Laagsteen 6, www.hetrietjr.nl): eerste- en tweedehands babyartikelen, maar dan op kleine schaal. Mariska van de Riet richt zich op lage en middelprijzen en probeert zo origineel mogelijk te zijn. Zij verkoopt merken als go=on, bampidano en graco die elders in Breda niet te koop zijn. Bijna alles kun je bij haar huren met daarna het recht op koop. Eigenlijk is zij huisschilder, maar van de ene op de andere dag besloot ze zich te gaan toeleggen op het beschilderen van (oude) kinderstoelen. In de schuur achter haar huis heeft ze de collectie uitgebreid tot een mini-babywarenhuis. Na 1 januari betrekt ze een loods in de woonwijk Steenakker.

Nu gaan we echt Breda in. Het centrum rondom de Grote Kerk is prachtig en altijd, maar vooral bij mooi weer, heel gezellig. Omdat er te veel winkels zijn om op te noemen, volgt hier een selectie. Bij Hesemans (Houtmarkt 7, 076-5212310) is de grootste collectie poppen (`Als je een pop niet liefhebt, kun je hem niet verkopen'), auto's en pluche beesten van het zuiden of misschien wel van Nederland te vinden. Het echtpaar Hesemans is dan ook dé winkel voor verzamelaars en een beetje voor kinderen. Klassieke tinnen soldaatjes, Käthe Kruse-poppen waarvan de handjes gevuld zijn met rendierenhaar wat de warmte van een echte kinderhand vasthoudt en Steiff-paardjes die alleen door hun maat van een echt paard zijn te onderscheiden. Vlakbij Hesemans is de hobbywinkel Pipoos Hobbyartikelen (Houtmanpassage 19-21, 076-5143866) waar een groot assortiment knutselspullen te vinden is. In de Halstraat, op weg naar de Grote Markt, zijn vier aardige winkels te vinden. Bert Viel Mannenmode (Halstraat 25) waar de overhemden zo subtiel op kleur in de kast liggen dat de eigenaar moet toegeven dat hij geïnspireerd is door alle kleuren garen in een fourniturenzaak die zo prachtig in elkaar overlopen. Iets verderop de beroemde planten- en bloemenzaak van Marijn Kroese (Halstraat 19). Daar tegenover de juwelierszaak Sengers Albers Juweliers die een grote verbouwingsopruiming heeft omdat de winkel wordt uitgebreid met een trouwringenhoek (volgens een van de medewerkers omdat er weer zo ontzettend veel getrouwd wordt). Op het hoekje bevindt zich design kookwinkel De Tropen met vooral veel espresso-apparaten.

Op de Grote Markt (di- en vr.morgen markt) van Breda is het hippe Grand Café Dante (Grote Markt 19) waar op het moment tien zeefdrukken van Herman Brood tentoongesteld zijn.

Achter de Grote Kerk bevinden zich ook nog veel leuke winkeltjes. De moeite waard is de sympatieke Artilabo Gallerie/Kadoshop (Catharinastraat 9, 076-5309379) waar gehandicapten eigen kunst en andere cadeautjes verkopen. En waar de Catharinastraat overgaat in de Reigerstraat zit op nummer 1 hoedenwinkel Matelot. Eigenaresse Zita de Man verkoopt zowel hoeden van bekende ontwerpers (Liesbeth van Well, Mirjam Nuver) als confectiehoeden. Voor mannen - en trouwens ook voor vrouwen - zijn er de echte Italiaanse borsalino's, de wat hardere Amerikaanse stetsons en de soepele Australische akubra's.

Tijd om uit te rusten. Op naar de Corenmaet, een van de gezelligste, volste en lekkerste `café's met kaart', zoals ze zichzelf noemen. Elke dag open, tot diep in de nacht en altijd wat te eten. De keuken is open tot 22 uur 's avonds, maar tapas serveert men tot een kwartier voor sluitingstijd. Het bourgondische zit 'm niet alleen in het eten, maar vooral in de aardige bediening met zuidelijk accent.

Nu ook nog gaan winkelen in het Ginneken is bijna niet te doen op één dag, maar voor de doorzetter of voor wie een andere keer wil terugkomen, geven we toch een korte beschrijving van dit oude stadsdeel in Breda-Zuid. De bekende Ginnekenweg loopt vanaf het centrum (Ginnekenstraat, Nieuwe Ginnekenstraat, Wilhelminastraat, Ginnekenweg) tot de Ginnekenmarkt. De route is ongeveer 4 kilometer lang en voert langs antiekwinkels, delicatessenzaken, kookwinkels en veel (eet)café's. De kinderkledingwinkels zijn te duur, de modewinkels een beetje tuttig, maar antiek is er in alle soorten en prijzen. De beste boekhandel van Breda bevindt zich bijna aan het einde van de route, Van Kemenade & Hollaers (Ginnekenweg 330, 076-5657066). De lekkerste truffels van Breda zijn te koop aan het begin van de route, nog voordat de Ginnekenweg echt begint, bij Smits Chocolaterie (Wilhelminastraat 50). Houten en origineel speelgoed is te vinden bij alle speelgoedwinkels op de Ginnekenweg. Van de vele antiekwinkels mag Antiek & Wijn (Ginnekenweg 83) niet onvermeld blijven wegens de sympatieke formule: op wijnreis in Frankrijk kom je nu eenmaal zo veel brocanterieën tegenkomt dat je die twee geneugten net zo goed kunt samenbrengen, aldus de eigenaar. Ook Sophie & Van Twist (Ginnekenmarkt 9) is een vermelding waard, wegens de prachtige vitrinekasten en antieke paspoppen.

Nog even wat drinken op het terras van Café Restaurant Oncle Jean (Ginnekenweg 338, 076-5659999), een goed bruin café waar het overigens ook 's avonds goed toeven is. Een eenvoudige keuken, maar door de Bourgondische stijl van bedienen waan je je in een sterrenlocatie.

De Winkeltjes en Antiek route, VVV Breda, Willemstraat 17-19. Inl 0900 5222444

    • Margot Poll