Swelheim: `Aalbers had moeten blijven'

Bestuursvoorzitter Tob Swelheim van het energie- en waterbedrijf Nuon vindt het nog steeds verkeerd dat zijn bedrijf Karel Aalbers heeft weggestuurd als voorzitter van Vitesse. Aalbers, die gisteren aankondigde terug te keren bij de Arhemse voetbalclub, moest vorig jaar zijn biezen pakken.

,,Wij hadden onszelf een hoop ellende bespaard als hij was blijven zitten. We waren in dat geval dezelfde hoeveelheid geld kwijt geweest en hadden een hoop gedonder minder gehad'', zegt Swelheim in het vandaag verschenen boek Verspeelde Energie over de relatie tussen Vitesse en zijn voormalige sponsor Nuon. Nuon is volgens de schrijver Joost van Mierlo uiteindelijk 150 miljoen gulden kwijtgeraakt aan Vitesse en Gelredome, het stadion dat vooral voor de voetbalclub werd gebouwd. Swelheim werd meermalen ernstig bedreigd en de club en de sponsor stonden langdurig bloot aan negatieve publiciteit.

Na zijn vertrek heeft Aalbers meermalen geprobeerd om Vitesse over te nemen, waarbij hij schermde met partijen die 100 miljoen gulden zouden willen betalen. Uit het boek blijkt dat echter de Britse bank HSBC, waarmee Aalbers zaken dacht te doen via een tussenpersoon, nooit interesse had. Een Indiase brouwerij, waarmee Aalbers zelfs vanuit de gevangenis nog zaken probeerde te doen, bleek veel te klein.

Trainer Koeman blijkt nog een bijrol te hebben gespeeld in het proces, waarbij Nuon financieel steeds nauwer betrokken raakte bij Vitesse. In de zomer van 2000 verruilde spits Van Hooijdonk Vitesse voor Benfica. Doordat de Portugese club talmde met het overmaken van de transfersom, had Vitesse geen geld om Roda te betalen voor de komst van Peeters. Koeman eiste echter dat deze hoe dan ook zou komen, anders zou hij vertrekken. Onder druk van Koeman besloot Nuon om het geld voor te schieten, waarmee de schuld van Vitesse verder opliep.