Spotters blijven in Griekse cel

Twee Nederlanders, Frank Mink uit Den Helder en Peter Dirksen uit Eindhoven, die al dertien dagen samen met twaalf Britten in Griekenland zijn gedetineerd op beschuldiging van spionage, zullen voor begin volgende week zeker niet vrij komen. Op grond van door de Griekse luchtmacht toegeleverd materiaal heeft een rechter van instructie gisteren besloten ter wille van nader beraad de zaak te verdagen tot maandag.

Het gezelschap zit vast omdat het in de buurt van het Zuid-Griekse opnamen heeft gemaakt van Griekse militaire vliegtuigen. Dat gebeurde op 8 november, naamdag van de heilige Michalis, schutspatroon van de luchtmacht. Op die datum zijn de luchtmachtinstallaties voor het publiek opengesteld. De veertien verklaarden dat ze aan planespotting doen en op een georganiseerde toer waren om deze hobby in Griekenland uit te oefenen.

Het gezelschap zou ook vier andere militaire bases hebben bezocht, waaronder die van Eleusis bij Athene, en daar niet alleen beeldmateriaal hebben verzameld maar ook geluidsopnamen hebben gemaakt. De twee Nederlanders hebben eigen Griekse advocaten, maar de verdediging wordt zo veel mogelijk gecoördineerd.

Dertien van de verdachten zitten in de gevangenis van Nafplion; de veertiende, echtgenote van de directeur van het agentschap dat de toer had georganiseerd, verblijft in de Atheense Korydallós, samen met vijftien andere vrouwelijke gedetineerden in een ruimte met twee toiletten. De groep stelt tot nu toe overal zonder problemen haar hobby uit te kunnen oefenen, ,,zelfs in Israël''.

    • F.G. van Hasselt