Spanje

Goya

Rondborstige, wulpse volksvrouwen, gedistingeerde hertoginnen, venijnige, aftandse wijfjes, heksen - Francisco de Goya schilderde en tekende ze allemaal. Goya hield van vrouwen en ze vormen de hoofdrolspeelsters in zijn werk. Goya, La imagen de la mujer (Goya, Het beeld van de vrouw) is de titel van een grote expositie in het Prado ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de vriendenvereniging van het Madrileense museum. De expositie, georganiseerd in samenwerking met de National Gallery of Art in Washington, toont 85 van Goya's mooiste schilderijen en 34 werken op papier. Ze komen uit musea en particuliere collecties over de hele wereld. Zijn wereldberoemde naakt, La maja desnuda, is er te zien, maar ook het enige portret dat hij in 1789 in tedere kleuren van zijn vrouw Josefa Bayeu schilderde. Heel wat minder ingetogen is de pronte, zelfverzekerde Isabel Porcel (1804-05), ook zo'n beroemd portret. De tentoonstelling is in verschillende thema's ingedeeld. Onder meer zijn er scènes met heksen, allegorieën en portretten van vrouwen uit Goya's directe omgeving. Goya, La imagen de la mujer t/m 9 febr in Museo del Prado, Paseo del Prado, Madrid. Di-za 9-19u, zo en feestdagen en 24 en 31 dec. 9-14 uur. 25 dec gesloten.

Inl 00-34913302900.

Filmstad

De stad van de filmmakers is een expositie in de vorm van een film op vele doeken. Een serie films in het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona laat zien hoe verschillende filmers tegen de stad aankijken. Het gaat daarbij om hedendaagse stedelijke omgevingen en de manier waarop de mensen daarin leven. Toonaangevende regisseurs als Wenders, Moretti, Kitano, Lynch, Akerman, Loach gaan met de camera door straten, getto's, groengebieden en overbevolkte woonwijken. Het cultuurcentrum heeft op zondag 25 november een gezellig programma voor kinderen. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), C/Montalegre 5, Barcelona. T/m 25 nov, di-za 11-20u, zo 11-15u.

Inl 00-34933064100.

Kerstmis

Binnenkort verschijnen weer de kerstmarkten met een enorme keuze aan kerstversieringen, kerstbomen, kerststalletjes, lekkernijen, cadeaus en alles wat er nog meer bij kerstmis hoort. In Barcelona is er vanouds een uitgebreide kerstmarkt voor de kathedraal, met als specialiteit mooie figuurtjes - Maria met het kind, ezels, lammetjes, herders - voor de kerststal en de typisch Catalaanse caganer (poeper), een mannetje dat met de broek afgestroopt zijn behoefte doet. Op de Sant Jaume-plein, voor de regeringsgebouwen wordt weer de jaarlijkse, levensgrote kerststal opgesteld. Pla de la Seu en Avda de la Catedral, Barcelona. 1 t/m 22 dec, ma-za 10-20u.

En verder

Afghanistan, una historia milenaria t/m 23 dec in Cultureel Centrum La Caixa, Barcelona 00-34934588907; foto's uit de Spaanse Burgeroorlog. t/m 13 jan in Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona 00-34936220375; Meesterwerken uit de Hermitage t/m 9 dec in Museu Nacional d'Art de Catalunya, Palau Nacional, Barcelona. 00-34936220375.