Selectie Muziek

Giora Feidman

De befaamde joods-Argentijnse klarinettist Giora Feidman (King of Klezmer) treedt op bij Nieuw Sinfonietta Amsterdam met In The Self van Bat Chaim, Trat melech van Hajdu en een suite uit Porgy and Bess van Gershwin. Na de pauze klinkt olv Peter Oundijan de symfonie nr 4 Italiaanse van Mendelssohn. 22 nov 20u15 Vredenburg Utrecht; 24 nov 20u Muziekcentrum Enschede; 25 nov Concertgebouw Amsterdam.

Kurtág

Vocale en instrumentale muziek van de Hongaarse componist György Kurtág wordt 25 nov 15u uitgevoerd in de Amstelkerk op het Amsterdamse Amstelveld door Margo Rens (sopraan) en Jan Erik van Regteren Altena (viool), Wilmar de Visser (contrabas), Michiel Weidner (cimbalon) en Mariken Zandvliet (piano).

Koormuziek

De `Dag van de Nieuwe Koormuziek' vindt 24 nov plaats in Utrecht. Van 9u30 tot 17u15 zijn er in de Hogeschool voor de Kunsten (Mariaplaats 27) lezingen, workshops, uitvoeringen en een forum. Vanaf 19u geeft het Koor Nieuwe Muziek uitvoeringen in de Domkerk en wordt de Dr. C. Rijnsdorpprijs uitgereikt aan de kerkmusicus Maurice Pirenne, van wie een aantal stukken zal klinken.

New Zealand

Het werk van jonge componisten uit Nieuw Zeeland, in 1642 ontdekt door de Nederlander Abel Tasman, is te horen op het festival New Music New Zealand, van 23 t/m 26 nov in De IJsbreker, Amsterdam. Inl www.ysbreker.nl; res 020-6939093.

Wispelwey

De cellist Pieter Wispelwey en de pianist Paolo Giacometti geven 29 nov 19u30 in de Amsterdamse Noorderkerk uitvoeringen van de vijf sonates voor cello en piano van Beethoven. Res.: Island Bookstore, Westerstraat 15; 020-6389252 en 0900-0191.

Frank Martin

Cappella Amsterdam, het Viotta Ensemble en solisten geven uitvoeringen van Le vin herbé van Frank Martin, de Berliner Messe van Arvo Pärt en Dona nobis pacem van Peterisk Vasks. 25 nov 20u30 Waalse Kerk Amsterdam; 27 nov 20u15 De Doelen Rotterdam; 4 dec 20u Laurenskerk Alkmaar.

Tin Hat Trio

Het Tin Hat Trio uit San Francisco kan in neutrale termen omschreven worden als `een vrij kamerjazztrio'. Maar met een instrumentarium dat onder meer altviool, accordeon, dobro en tenorbanjo omvat en een stijlenpalet dat reikt van volksmuziek tot Strawinksy, is er weinig neutraals aan dit gezelschap te ontdekken. 23 nov treedt het drietal op in het Amsterdamse BIMhuis.

Michiel Borstlap

Pianist Michiel Borstlap bracht vorig jaar een cd-box uit met maar liefst drie schijfjes. Op één daarvan is hij te horen in triobezetting, zijn favoriete - want kleine en dus wendbare - speelvorm. Op zaterdag treedt Borstlap met een ritmesectie op in het SJUhuis in Utrecht. Wie dat mist kan de volgende middag om 15u terecht in het Beauforthuis in Austerlitz.

Sharon Shannon

Ierse accordeoniste speelde al eens mee op een cd van Steve Earle en fungeert als gangmaker op het album The Diamond Mountain Sessions, waarop ze letterlijk omringd wordt door muziekvrienden in uitbundige kampvuurmuziek. 22 nov Paradiso, Amsterdam, 24 nov Chassetheater Breda, 25 nov Vrijthof Maastricht, 27 nov Theater Nieuwegein, 29 nov Oosterpoort Groningen.

White Stripes

Rood-wit uitgedost duo van broer en zus uit Detroit scheurt de wortels van blues en rock & roll aan flarden in een perfecte kruising tussen The Stooges en The Carpenters. 23 nov Vera, Groningen, 4 dec Melkweg, Amsterdam.

Tory Amos

Roodharige furie achter de piano verplaatst zich in verschillende personages voor de coverversies van haar laatse cd Strange Little Girls, met heftige liedjes van onder anderen Slayer en Eminem. 28 nov Music Hall, Amsterdam.