Selectie Films

Apocalypse now redux

Opnieuw gemonteerde, 53 minuten langere versie van Francis Ford Coppola's klassieker uit 1979, waarin Marlon Brando nu Amerikaanse kranten vol oorlogspropagande voorleest aan Vietnamese kinderen. Redux is eerder een universele anti-oorlogsfilm geworden dan specifiek een anti-Vietnamfilm. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Pathé Arena. Den Haag: Metropole.

The Discovery of Heaven

Regisseur Jeroen Krabbé maakt hoogste budget voor een Nederlandse film (30 miljoen gulden) waar in onberispelijke, Engelstalige verfilming van Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel. Magistrale Stephen Fry excelleert als Onno Quist alias Hein Donner temidden van zeer goede overige acteurs. Ideale middenweg tussen Amerikaanse en Europese cinema, die meer bewondering dan betrokkenheid oproept. In meer dan 66 theaters.

Italian For Beginners (Italiensk for begyndere)Volgens het Dogma-principe, uit de losse pols gedraaide romantische komedie van Deense regisseuse Lone Scherfig: zes sombere dertigers fleuren hun leven op met een wekelijkse cursus Italiaans en ontdekken tot hun eigen verbazing alsnog de liefde. In meer dan 13 theaters.

Pauline & Paulette

Speelse, knap gedoseerde Vlaamse debuutfilm van Lieven Debrauwer beschrijft de adoratie van een onnozele oude dame (Dora van der Groen) voor haar mondaine zuster, een lokale operettediva (Ann Petersen). Begeleid door Tsjaikovski's Bloemenwals laat Debrauwer zien hoe roze schijn en werkelijkheid door elkaar lopen. In 12 theaters.

RKO 281

Oorspronkelijk voor televisie bedoelde fictieve reconstructie van de totstandkoming van Citizen Kane (1941), de controversiële visie op leven en werken van krantenmagnaat William Randolph Hearst. Mede door uitnemende acteurs als Liev Schreiber (Orson Welles), James Cromwell (Hearst), John Cromwell (scenarioschrijver Herman Mankiewicz) en Melanie Griffith (Hearsts vriendinnetje Marion Davies) geslaagde filmgeschiedschrijving. In meer dan 9 theaters.

En verder

A.I. Artificial Intelligence Amsterdam: Pathé Arena en de Munt; Blackboards Wageningen: Filmhuis Movie W; The Circle Winschoten: Hollywood; Crouching Tiger, Hidden Dragon Nijmegen: Lux; Moulin Rouge in meer dan 21 theaters; Nynke in meer dan 35 theaters; La Pianiste in meer dan 12 theaters; Songs from the Second Floor Eindhoven: Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Utrecht: 't Hoogt; La Stanza Del Figlio in meer dan 8 theaters; Together Amsterdam: Cinecenter. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Middelburg: Cinema Middelburg; Yi Yi Heerlen: Filmhuis De Spiegel. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden.