REVES LIEFDES

In de boeken van Gerard Reve figureren veel van zijn liefdes onder schuilnamen. Wie zijn deze heren in het echt?

James S. Holmes (1951) Reves eerste vriend, Amerikaan, vertaler (1924-1986), kreeg in 1956 de Nijhoffprijs.

Wimie (ca. 1952-1962) `Schatdier' Wilhelm Schuhmacher (1933-1983), eerste vaste vriend, woonde samen met Reve in Londen en Amsterdam. Had daarna een relatie met `Loodgietend Prijsdier' Michael Goodall. Zie Brieven aan Wimie, Op weg naar het einde.

De jonge Indiese Nederlander R. (eind jaren vijftig, midden jaren zestig) Ronald Lucardi (`Wasbeertje', `Dr. Lupardi'), niet-officiële `schaduwvriend' tijdens en na Wimie. Zie Op weg naar het einde, Brieven aan Josine M.

Teigetje (1963-1972) Willem Bruno van Albada (Tijger) woonde met Reve in Amsterdam en Greonterp (Friesland). Zie Nader tot u, Brieven aan Josine M.

Woelrat (1969-1972) Henk van Manen woonde samen met Teigetje en Reve bij zijn moeder in Veenendaal, totdat hij alleen met Teigetje verder ging en een pottenbakkerij begon. Ze zijn nu getrouwd en couturiers, en op 16 december te gast op de Revedagen in Den Haag. Zie: Brieven aan Simon C., De taal der liefde en Lieve jongens.

Jakhals (1972-1974) Kunstenaar Joseph Cals. Reve beweerde dat hij de zoon was van staatssecretaris Jo Cals die Reve in 1951 een reisbeurs weigerde. Reve publiceerde liefdesbrieven aan Jakhals, hetgeen leidde tot breuk met uitgever Johan Polak, die de publicatie indiscreet vond. Zie: Ik had hem lief.

Liefdesprins, duinkonijn (1974-1975) Na de breuk met Jakhals had Reve korte relaties met kunstenaar Ernst-Jan Engels, `Erik B.', `Duinkonijn', en Vincent Steinmetz (`Gevangen Liefdesprins', `Jodenjongen met snor'). Zie: Brieven aan Josine M.

Matroos Vos (1975 - nu) Kunstenaar Joop Schafthuizen kwam in 1975 naar Les Chauvins (Frankrijk) om de hevig drinkende Reve te verzorgen en `de lege flessen naar de vuilnisbak te brengen'. Na een `uit de hand gelopen logeerpartij' van 26 jaar is hij nog altijd Reves trouwe vriend en verzorger. Zie: Brieven aan Matroos Vosch.