Reve kopieerde dagelijks leven

De avonden, in 1947 het debuut van Gerard Reve, blijkt nog exacter dan veelal wordt aangenomen te zijn gebaseerd op de realiteit van de laatste tien dagen van het jaar 1946. De toen net 23-jarige Reve legde het plan om De avonden te schrijven vast op tweede kerstdag van 1946, zodat hij deels achteraf een `dagboek' van hoofdpersoon Frits van Egters moest reconstrueren. Hij verwerkte onder meer de weersverwachtingen uit Het Parool in zijn roman. Ook door hem genoemde programma's van de veelvuldig aangezette radio komen vaak precies overeen met de werkelijkheid van toen.

Zo werd Bachs Cantate voor Tweede Kerstdag, die Frits van Egters op tweede kerstdag hoorde, inderdaad die dag uitgezonden op Hilversum 1. En het Filmpraatje dat Van Egters hoorde op de middag van 28 december 1946, werd door L.J. Jordaan uitgesproken om 15.15 uur.

Sommige critici verweten Reve destijds zijn realisme, de `kopieerlust des dagelijksen levens'. Reve vertaalde en verdraaide in De avonden wel allerlei namen en titels. L.J. Jordaan werd `W.J. den Tuin', het orkest The Skymasters heet er `De Luchtmeesters' en Sensation Number One werd `Sensatie Nummer Een'.

Het lesje in het begrip voor jazz, dat Frits van Egters op eerste kerstdag aan zijn ouders gaf, is gebaseerd op een twee dagen eerder uitgezonden radioprogramma van de jazzkenner mr. C. Poustochkine over `Het luisteren naar jazz-muziek'.

Gerard Reve: pagina 31