Philips ruilt bonus voor werkgarantie

Het personeel bij de divisie Philips Semiconductors, die chips maakt voor mobiele telefoons en computers, krijgt dit jaar geen bonus van gemiddeld vier procent uitbetaald. In ruil daarvoor belooft Philips bij deze Nederlandse divisie geen grote groepen mensen te ontslaan tot eind 2002. Er moeten nog 375 banen verdwijnen, zegt een woordvoerder van Philips Nederland, maar de overige 5.800 banen bij fabrieken in Nijmegen, Eindhoven en Stadskanaal blijven bestaan. ,,Tenzij er calamiteiten gebeuren'', zegt de woordvoerder. ,,Als de markt helemaal instort, moeten we opnieuw aan tafel.''

De vakbonden hebben met dit voorstel van Philips ingestemd omdat het elektronicaconcern gisteren ,,ondubbelzinnig'' aangaf dat het anders ,,keihard zou ingrijpen'', zegt bestuurder Joke Hubert van FNV Bondgenoten. Door de stagnerende economie gaat het slecht met de chipsector.

,,In Nijmegen werkt het personeel al 20 procent korter en is er een nieuwe aanvraag voor werktijdverkorting de deur uit'', zegt Hubert van FNV Bondgenoten. ,,Voor volgend jaar is hetzelfde budget uitgetrokken als dit jaar. Met andere woorden: een overcapaciteit van minimaal 20 procent.'' Analisten gaan ervan uit dat de markt voor chips pas eind volgend jaar weer zal aantrekken.

De medewerkers lopen volgens Philips een bonus mis van van gemiddeld vier procent van hun jaarsalaris. Die bonus was twee jaar geleden afgesproken in de CAO om een deel van de beloning voortaan afhankelijk te maken van prestaties. De bonus is gerelateerd aan de prestaties van de Nederlandse divisie ten opzichte van concurrenten.

Philips heeft eerder dit jaar wereldwijd een reorganisatie aangekondigd die minimaal tienduizend banen kost.

In het derde kwartaal maakte het concern verlies en de verwachting is dat ook in het huidige vierde kwartaal de resultaten slecht zullen zijn. Volgende week beginnen de CAO-onderhandelingen bij Philips Nederland voor 32.000 werknemers. Philips heeft gevraagd om `terughoudendheid', maar FNV Bondgenoten vraagt vier procent loonsverhoging. ,,Het gaat met de Nederlandse vestigingen, behalve bij de chips, helemaal niet zo slecht'', zegt bestuurder Hubert.