Omroepen krijgen 43 miljoen extra

Staatssecretaris Van der Ploeg (OCenW) stelt publieke omroepen 43 miljoen gulden beschikbaar voor extra activiteiten, waaronder internet.

Dat heeft de bewindsman de Tweede Kamer in twee brieven over de omroepbegroting 2002 laten weten. Behalve om internet gaat het om activiteiten als thema-tv-kanalen voor nieuws en cultuur, een elektronische programmagids voor digitale kabelplatforms en interactieve televisie.

De brief van Van der Ploeg lijkt een tegemoetkoming aan bezwaren van sommige uitgevers, die vrezen dat, op een moment dat kranten door conjuncturele omstandigheden hun internetactiviteiten moeten inkrimpen, de publieke omroep uit de algemene middelen zich op deze markt een overwegende positie wil verschaffen. Internet dient, aldus Van der Ploeg, echter geen zelfstandige activiteit te worden voor de publieke omroep, maar een verlengde te zijn van de inhoud van radio- en televisieuitzendingen, of daarnaar te verwijzen.

Ook acht Van der Ploeg het noodzakelijk dat de publieke omroep meer gaat doen aan het via internet beschikbaar stellen van programma's, door middel van streaming-video en audio.

De staatssecretaris meent niet dat het plan van de NOS voor een tv-nieuwszender en andere thema-kanalen ongeoorloofde concurrentie betekent voor commerciële omroepactiviteiten, zoals de exploitant van de tv-zender RTL5 betoogde. Hij verwijst daarbij naar de instemming van de Europese Commissie met de Britse zender BBC News 24, en de Duitse zenders Kinderkanal en Phoenix.

Overigens blijkt uit de brieven dat de inkomsten van de publieke omroep uit reclame dit jaar achterblijven bij de verwachtingen en ook volgend jaar zullen tegenvallen: 214 miljoen euro in 2002, tegen aanvankelijk begroot 233 miljoen euro.

Naar het oordeel van de staatssecretaris schat de publieke omroep zowel de inkomsten als de termijn waarop deze conjuncturele daling zal omslaan te optimistisch in. Daarin speelt een rol dat het Nederlandse elftal zich niet geplaatst heeft voor het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar zomer in Zuid-Korea en Japan.