OM haalt advocaat van Swaab binnen

De advocaat van hoofdverdachte E. Swaab in de beursfraudezaak, H. J. Biemond, treedt over enkele maanden in dienst bij het openbaar ministerie (OM). Hij wordt officier van justitie, belast met financiële fraudezaken. Daarmee is Biemond (32) bij het Amsterdamse parket de opvolger van fraudeofficier H. de Graaff, die tot voor kort de zaak-Swaab leidde.

Biemond is nu nog advocaat bij Allen & Overy. Het komt zelden voor dat een gespecialiseerde raadsman van een gerenommeerd kantoor de overstap naar het OM maakt. Biemond gaat zich niet bemoeien met de zaak-Swaab en ook niet met de afhandeling van de beursfraude-affaire. Hij zal zich concentreren op nieuwe zaken. De eerste zes maanden zal hij zich inwerken binnen het OM. Biemond bevestigt zijn overstap, maar wil geen commentaar geven. Wel zegt hij dat het belangenconflict in de zaak-Swaab in overleg met zijn cliënt is opgelost.

Swaab zelf noemt het vertrek van Biemond ,,jammer, maar voor het OM een goede zet.'' Ook hij wil verder niet op de zaak ingaan.

De ongebruikelijke overstap is besproken met de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam, H. Doeleman. Hij zegt geen problemen te zien in de wisseling van baan. Volgens hem is de komst van Biemond ,,heel verfrissend voor het parket.'' De kwestie over een eventueel conflicterend belang is volgens hem ,,voorbeeldig'' opgelost: ,,De vertrouwelijkheid is gewaarborgd, zeker nu hij voldoende afstand neemt in zowel tijd als dossiers die hij onder zich heeft gehad.''

Biemond deed de zaak-Swaab samen met prof. P. Baauw. De effectenhandelaar zal nu versterking krijgen van een nieuwe raadsman. Swaab heeft inmiddels Allen & Overy ingeruild voor advocatenkantoor Nauta Dutilh, waar B. Fibbe zijn belangen zal gaan behartigen.

Swaab, die naast de Nederlandse- ook de Zwitserse nationaliteit heeft, houdt zich al jaren op in Zwitserland. Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd waardoor hij niet kan reizen. Onlangs pleitte Biemond in kort geding vergeefs nog voor opheffing van deze signalering. Wel slaagde hij erin om de rechtbank te wraken die de zaak-Swaab zou gaan behandelen. Andere rechters zullen het proces nu gaan leiden. Dat gaat in maart volgend jaar van start.

    • Joost Oranje