Nieuw Italiaans elan

Eindelijk is er een Nederlandse groente-importeur opgestaan met lef in zijn lijf en liefde voor zijn vak. Een man die de huidige smaakvervlakking in dit land vervloekt en het een gotspe vindt dat de boerenkool tegenwoordig uit Spanje komt. Hij durft het aan allerlei Italiaanse groenten te importeren die grossiers hoofdschuddend met `te kleinschalig' afdoen. Die man is Roel de Mooij, wiens bedrijf gevestigd is bij Food Center Amsterdam.

Ooit begon hij grofbladige spinazie te importeren uit Noord-Italië. In eerste instantie kocht hij gewoon op de dagmarkt in Verona, maar inmiddels koopt hij de diverse groenten direct bij kwekers in heel Italië. `Uit de tuin' noemt hij dat. De Mooij biedt een inspirerend assortiment seizoensgroenten aan waaronder carciofi spinosi (Siciliaanse artisjokjes met naaldscherpe paarse blaadjes), verse groene olijven om zelf in te maken, cima di rapa (voor het klassieke pastagerecht met orechiette uit Bari), verrukkelijke soorten catalogna (verwanten van cichorei), bijzondere sla waaronder de barba en niet te vergeten de lieveling van heel Italië: radicchio rosso di Treviso in de variëteiten tardivo en precoce.

Laat ons het initiatief van deze importeur – dat hij zelf betitelt met hobbyisme – belonen door onze groenteman op te jutten een kistje van het een en ander bij hem te halen. Bij de versmarkten van Ven is het Italiaanse assortiment van De Mooij ook verkrijgbaar.

Als voorproefje op het `Nieuw Italiaans elan' in onze keuken vandaag gegrilde radicchio rosso di Treviso tardivo, ook wel aangeduid met fino om de smalle vlezige bladeren die als een toefje ontspruiten aan de stronk.

Bereiding: Snijd de stronk weg, halveer de struikjes overlangs en leg ze op een bakplaat (snijkant boven). Bestrijk het vlezige blad royaal met olijfolie en zet de radicchio 4-5 minuten onder een hete gril (3de richel) tot het blad enigszins slap wordt en begint te kleuren. Leg de radicchio op voorverwarmde borden en maal er zeezout en zwarte peper over.

Mijnheer Roel, u verdient een stoel in de hemel.

    • Florine Boucher