NDT 2 opent Schouwburg Amstelveen

Danser Jo Kanamora heeft in zijn jeugd een ernstig ongeluk gehad. Hij viel door een glazen dak en overleefde de val ternauwernood. Toch werd hij danser, een goede zelfs, onder meer bij NDT 2 waar hij als choreograaf debuteerde. Sinds enkele jaren werkt hij hoofdzakelijk in Frankrijk als choreograaf.

Voor NDT2 creëerde hij nu Me/mento, 4 am''ne''siac. Daarin heeft Kanamora getracht de traumatische ervaring uit zijn jeugd te verbeelden. Indringend is zeker het eerste kwartier, waarin Miquel Oliveira als alter ego van Kanamora rusteloos over de grond rolt, opveert, terugvalt, zijn armen en benen krampachtig en schokkerig impulsief beweegt als in doodsstrijd.

Ongenaakbaar harde elektronische klanken begeleiden hem, zes in steriel wit geklede dansers fladderen om hem heen.

Dat roept bij elkaar de kille sfeer op van een intensive care, zonder dat we draden en stekkers zien overigens. Want Kanamora houdt zijn angstige koortsdroom, zijn herinnering aan hoe hij ook letterlijk tussen hemel en aarde zweefde, aanvankelijk abstract.

Jammer genoeg houdt hij die benadering niet vol en laat hij danser Oliveira ook met woorden zijn verhaal doen, in een microfoon die hangt aan een rode life line of navelstreng. Ook dat beeld is veelzeggend, maar langzaamaan verzandt de choreografie in losse flarden, en de laatste twintig minuten zijn even incoherent en moeizaam complex als de naam Me/mento, 4 am''ne''siac aangeeft.

Minder moeite hadden de toeschouwers met Van Manens speels-virtuoze Simple Things, dat eerder in Den Haag in première ging en het publiek hier verrukte.

Het Amstelveense publiek was in galakledij gestoken ter ere van de feestelijke (her-)opening van de Schouwburg Amstelveen. Voorheen was dat Cultureel Centrum Amstelveen. Door een ingrijpende renovatie heeft het gebouw een complete metamorfose ondergaan. De schouwburg vormt nu onderdeel van de door architectenbureau Benthem Crouwel ontworpen `cultuurstrip' in het nieuwe Amstelveense Stadshart. In de door Nel Verschuren vormgegeven `eigentijdse bonbonnière' functioneel strak met een vleugje nostalgie wil directeur Dominique Deutz ook regelmatig eigentijdse dans programmeren. De krachtige aftrap die met deze gala-avond gegeven is onderstreept die intentie.

Gezelschap: Nederlands Dans Theater 2. Premières: Me/mento, 4 am''ne''siac. Choreografie: Jo Kanamori; Simple Things (Van Manen). Reprise: Minus 16 (Naharin). Gezien: 21/11 in Schouwburg Amstelveen. Aldaar: 22/11. Tournee: t/m 20/12. Inl.: (070) 360 99 31 of www ndt.nl.