Menem wil Argentijns presidentschap weer

De voormalige president van Argentinië, Carlos Menem, heeft de dag na de opheffing van zijn huisarrest aangekondigd zich opnieuw verkiesbaar te willen stellen voor het presidentschap in 2003.

Het huisarrest van Menem en drie ondergeschikten werd twee dagen geleden op last van het Hoog Gerechtshof opgeheven. Menem en een aantal ex-ministers worden verdacht van wapensmokkel begin jaren negentig naar Kroatië en Equador. In Kroatië gold een wapenembargo van de Verenigde Naties. In Ecuador speelde Argentinië op dat moment een bemiddelende rol in het vredesoverleg met Peru. Maar volgens het hof bestaan onvoldoende bewijzen over zijn aandeel bij de smokkel. Als Menem schuldig was bevonden had hij tot tien jaar celstraf veroordeeld kunnen worden.

Menem heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. ,,Ondanks alle leugens en smaad [...] zal ik terugkomen als de president van Argentinië'', aldus Menem gisteren. Het kandidaatschap van Menem, die van 1989 tot 1999 aan de macht is geweest, zal de strijd om het leiderschap binnen de oppositionele Peronistische Partij ongetwijfeld verhevigen.

Menem is nog altijd voorzitter van die partij en vastbesloten dat te blijven.

Menem, die de afgelopen vijf maanden in een luxe villa heeft doorgebracht, is volgens de laatste opiniepielingen zeer onpopulair. Maar de ex-president is ervan overtuigd dat hij opnieuw het vertrouwen van het publiek kan krijgen. ,,In 1989 trof ik het land in chaos en diende ik het weer op te bouwen. In 2003 doe ik dat opnieuw.''