Krimp Duitse economie in derde kwartaal

De Duitse economie is in het derde kwartaal gekrompen in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat heeft de statistische dienst van de Duitse overheid vanochtend bekend gemaakt.

De jongste onheilstijding over de Duitse economie wakkert de angst verder aan dat de economische motor van het continent de Europese economie verder richting recessie zal loodsen. In het derde kwartaal lag het bruto binnenlands product 0,1 procent lager dan een kwartaal eerder. Het tweede kwartaal had al 0 procent economische groei laten zien ten opzichte van het eerste kwartaal. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de Duitse economie in de periode juli-september met 0,3 procent.

Duitse economen rekenen inmiddels niet meer met een spoedige conjuncturele opleving. De toonaangevende zes economische instituten voorspelden vorig maand in hun herfstrapportage nog dat de economie al in het eerste kwartaal van 2002 zou aantrekken. ,,De zwakke periode zal langer duren dan we verwacht hadden'', zei Carsten-Patrick Meyer van het Institut für Weltwirtschaft in Kiel gisteren.

De maandelijkse index van het ondernemersklimaat in Duitsland is in oktober opnieuw gedaald. De stemmingsbarometer geldt als een betrouwbare vroege indicator voor economische ontwikkeling. De index, gebaseerd op de opinies van 7.000 ondernemers, stond vorige maand op het laagste peil sinds 8 jaar.

Ook de Duitse minister van Financiën stelt zijn prognoses voor komend jaar naar beneden bij. Voorspelde Eichel tot voor kort een economische opleving aan het begin van het jaar, gisteren zei hij in de marge van het SPD-congres in Neurenberg dat de economie ook in de eerste maanden van volgend jaar nog in een dal zal zitten. Cijfers noemde Eichel daarbij overigens niet. Wel relativeerde hij het dieptepunt van de stemmingsbarometer. Iets anders had hij niet verwacht.

Eerder deze week voorspelde de Europese Commissie voor Duitsland al een magere groei van 0,7 procent voor volgend jaar. Volgens de Commissie zal de werkloosheid in Duitsland fors toenemen. Voor 2002 rekent ze met een gemiddelde werkloosheid van 4 miljoen personen. Bondskanselier Schröder erkende deze week dat het door hemzelf gesteld doel van 3,5 miljoen werklozen in 2002 niet langer haalbaar is.