KPN-topman: miljoenenpakket aandelenopties

De nieuwe topman van KPN, A. Scheepbouwer, heeft in september bij zijn benoeming bijna 1,6 miljoen opties op aandelen KPN gekregen die hem bij de huidige koers van KPN een winst opleveren van bijna 2 miljoen euro (4,4 miljoen gulden).

Dit blijkt uit het prospectus dat KPN vanochtend heeft gepubliceerd voor de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 5 miljard euro. Scheepbouwer kondigde in september zijn overstap aan naar KPN. Hij was voorzitter van de raad van bestuur van TPG (post en vervoer) en commissaris bij KPN.

De publicatie van de omvang van zijn optiepakket komt op het moment dat loonmatiging bovenaan de sociaal-economische agenda staat. KPN bereikte vorige week een akkoord met de vakbonden over het (deels gedwongen) ontslag van 4.800 medewerkers, inclusief een loonoffer van geheel het personeel.

In totaal heeft Scheepbouwer 1.567.398 opties (kooprechten) gekregen op aandelen KPN, zo blijkt uit het prospectus. Hij gaat aan zijn optiepakket geld verdienen als de beurskoers van KPN uitkomt boven de afgesproken uitoefenprijs van 3,99 euro. Scheepbouwer heeft in één keer 25 maal zoveel opties gekregen als zijn voorganger P. Smits jaarlijks ontving als bestuursvoorzitter. De opties komen bovenop zijn reguliere salaris.

,,Het is onthutsend'', zegt voorzitster Caroline Sarolea van de centrale ondernemingsraad over de omvang van het optiepakket. ,,Dat Scheepbouwer 25 keer zoveel krijgt als een gewone bestuursvoorzitter is te gek voor woorden. Natuurlijk is het een zware taak om KPN te redden en als het hem lukt mag hij best wat verdienen, maar dit lijkt meer op pure zelfverrijking.''

Scheepbouwer mag de opties echter pas uitoefenen over drie jaar, vanaf 13 september 2004. De koers van KPN was vanochtend ruim 5 procent hoger op 5,28 euro.

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters vindt de beloning ,,ongelofelijk''. ,,Stel dat de koers naar het niveau gaat, waarop beleggers een jaar geleden op de emissie inschreven. Dat was 17 euro en die koers betekent voor hem een beloning van 20 miljoen euro. Dat is buiten alle proporties voor iemand die zelf, als commissaris, medeverantwoordelijk is voor de koersval.''

Bij de aankondiging van Scheepbouwers benoeming maakte president-commissaris T. Risseeuw van KPN al duidelijk dat de nieuwe topman een agressieve variabele beloning zou krijgen. Tot nu had KPN daarover geen details gegeven.