KORTWEG

Ruiterroutes

In Flevoland en de Noordoostpolder zijn dit jaar tien ruiterroutes `geopend'. Ter gelegenheid daarvan is een geplastificeerde waaier verschenen met detailkaarten waarop elke route is aangegeven. Op de achterzijde van de kaart staat de lengte van de rit, het startpunt — meestal een manege — en details over de omgeving. Sommige routes zijn toegankelijk voor menners. En mocht er onverhoopt onderweg iets gebeuren: het telefoonnummer van de dichtsbijzijnde dierenarts staat er ook op.

*Ruiterwaaier Flevoland. Prijs ƒ14,95. Verkrijgbaar bij VVV-winkels in Flevoland. Inl 0320-286750

Wandelkrant

In wandelkrant nummer 8 van `Te Voet' wordt veel aandacht besteed aan de 27ste en laatste etappe van het Pelgrimspad. In drie jaar tijd bewandelden en beschreven de redacteuren alle 466 kilometers van Amsterdam naar het Belgische plaatsje Visé. Verder in de wandelkrant altijd lekker veel advertenties voor soepele schoenen, ademende regenjassen en sleutelbosgrote zaklantaarns. Voor wandelaars die Nederland te plat vinden, is er een recent verschenen route door de Zuidspaanse Alpujarras, beschreven in het artikel `In de voetsporen van de moren'.

*Te Voet, wandelkrant van Nederland nr. 8 ƒ5,95

Themareizen Var

Van oktober tot april is het rustig in de Var, in het mediterrane zuidoosten van Frankrijk. Hét moment om in deze periode te genieten van golf, Thalassotherapieën, gastronomie of antiek en brocante, aldus reisorganisatie Frantour. Zij organiseren zes verschillende vijfdaagse themareizen op uiteenlopende locaties. Liefhebbers van antiek en brocante logeren in La Maison du Monde in het plaatsje Cogolin aan de baai van St. Tropez. Wie kiest voor het arrangement Cultureel erfgoed en truffels, verblijft in La Petite Auberge bij het dorpje Tourtour. De gasten gaan een middag op stap met een truffeldeskundige en -hond. Verstokte golfers kunnen hun liefhebberij beoefenen op de 18-holes golfbaan op het domein van Saint Endréol, tussen Draguignan en St. Raphaël. Wie in plaats van lichamelijke inspanning de voorkeur geeft aan ontspanning is misschien beter af met het Thalasso-arrangement in het plaatsje Bandol.

*Frantour Themareizen. T/m 30 apr 2002. Inl reisbureaus of www.frantour.nl

Antiek Reisgids Europa

Judith Miller begon dertig jaar geleden antiek te verzamelen. In de loop der jaren had zij zoveel adressen in binnen- en buitenland vergaard, dat ze die graag met andere antiekfanaten wilde delen. Het aardige aan de Antiek Reisgids Europa is dat er winkels en handelaren in staan van op dat gebied minder bekende steden, zoals Boedapest, Warschau, Stockholm, Lissabon en zelfs Istanboel. Jammer is dat de uitgever Millers enthousiasme niet ietwat heeft getemperd. De informatie is zo gefragmenteerd dat alle logica ontbreekt. Onder het kopje `Terug in de tijd' bespreekt ze nu eens oude gebouwen, dan weer `de geschiedenis van het Delfts Blauw'. Verder wemelt de gids van de kleine plaatjes waardoor het een rommelig geheel wordt en zijn sommige teksten gedrukt op een gekleurde achtergrond, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Handig voor de adressen, maar volgende keer een wat strakkere regie s.v.p.

*Antiek Reisgids Europa, Judith Miller, 24,95. Te koop bij ANWB verkooppunten of via www.anwb.nl

Wintersport in Zweden

Schaatswedstrijden op spiegelglad en uitgestrekt natuurijs. In Mora in Midden-Zweden wordt in februari 2002 een Hollands-Zweedse schaatsweek georganiseerd, zo meldt Puur Winter, een uitgave van het Zweden Informatie Centrum. Soms begint de winter er al in oktober, maar een korte rondgang op internet leert dat het nu nog bijna nergens vriest. Behalve schaatsen zijn er genoeg andere winteractiviteiten. Behalve het bekende langlaufen en Alpineskiën, kan er ook worden deelgenomen aan sledehondensafari's en sneeuwscooterfestivals.

*De brochure Puur Winter is gratis aan te vragen via telefoonnummer 00800-30803080

Tijdschrift Reizen

Notting Hill, de wijk die in de jaren negentig welvarend en trendy werd, is nog steeds bohemien. Aldus het tijdschrift Reizen van de ANWB. Voor de skiliefhebbers die niet ver willen rijden, is er een opsomming `Skiën op 250 km van Nederland': de Belgische Ardennen, Sauerland, Eifel, Harz of de Vogezen. Skigebieden die dichtbij liggen, vooropgesteld dat er sneeuw ligt natuurlijk. Gegarandeerde sneeuw is te vinden in het Duitse plaatse Bottrop waar een indoorskibaan van 640 meter is aangelegd. Verder nog wandelen op La Gomera en El Hierro, de minder bekende onder de Canarische Eilanden. En een zoektocht naar de laatste restjes Oost-Berlijn.

*Reizen nr. 11, ƒ12,50.

Costa Brava

De 200 kilometer lange kust van de Spaanse Costa Brava heeft niet alleen prachtige stranden, maar ook een boeiend achterland. De nieuwe reispocket van Lannoo `Costa Brava Barcelona en Pyreneeën' beschrijft twaalf zeer uiteenlopende routes die behalve de kust ook dat achterland verkennen. Enkele routes doen de typische toeristische badplaatsen aan, maar in de meeste gevallen is er aandacht voor natuur en cultuurhistorie. Het klooster van Montserrat, Griekse en Romeinse ruïnes, of de overweldigende natuur van de Pyreneeën. Wie gaat voor stedelijk schoon kan vanaf Blanes via de kust richting Barcelona rijden en daar bijvoorbeeld de beroemde gebouwen van Antonio Gaudí bekijken. Wie Gaudí te braaf vindt, moet spoorslags naar het Casa-Musea Salvador Dali in Port Lligat, herkenbaar aan een enorm wit ei op het dak.

*Via Via Lannoo's Reispockets. Costa Brava Barcelona en Pyreneeën. Prijs ƒ30,75. ISBN 902093921

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. E-mail: agenda@nrc.nl