KINDERAGENDA

Dromen

Iedere nacht wordt er door Rotterdamse kinderen wat afgedroomd. Hele verschillende dromen, maar ook dromen die op elkaar lijken. Op de expositie Dromenatlas, die nog t/m zondag 25 november in Villa Zebra te zien is, tonen Rotterdamse kinderen hun droomwereld. Vanaf dit voorjaar hebben die kinderen, uit verschillende wijken, hun dromen eerst getekend en geschilderd en hier later als echte regisseurs storyboards van gemaakt. Vervolgens hebben ze op de computer van deze tekeningen animatiefilmpjes gemaakt. Omdat het onmogelijk was om al die dromen in een gewoon platenboek vast te leggen is er dan ook een cd-rom van gemaakt. De cd-rom kan ook gebruikt worden als voorbeeld bij een lespakket voor scholen. Met dat pakket, dat in de eerste helft van 2002 verschijnt, kunnen docenten en andere begeleiders van kinderen van 8 t/m 12 jaar het project zelf uitvoeren. Meer informa op http://www.dromenatlas.nl. Op 25 november is er ook een theatervoorstelling om 15u Wereldreis door Peter van Dijk voor kinderen vanaf 6 jaar.

*Dromenatlas van Rotterdam t/m 25 nov en voorstelling Wereldreis op zo-middag 25 nov om 15u in Villa Zebra, Museumpark, Rotterdam. Villa Zebra is open wo en za 10-18u, zo 12-17. Toegang kinderen tot 16 jaar ƒ5, volwassenen ƒ7,50. Inl 010-4046178.

Sinterklaas

Zoeken naar suikerbeesten en chocoladeletters versieren. Nu Sinterklaas weer in het land is, kunnen kinderen weer aan de slag met allerlei lekkers. In Letters & Lekkers, twee Sinterklaasprogramma's in Tilburgse musea, het Scryption en het Natuurmuseum Brabant, kan je bijvoorbeeld letters herkennen met je ogen dicht en de staart van Sint zijn paard meten.

*Letters & Lekkers voor kinderen van 4 t/m 8 jaar op za- en zo-middag van 13 tot 16u30 uur en wo-middag van 14 tot 16u30 uur in het Scryption, Museum voor Schriftelijke Communicatie, Spoorlaan 434a, Tilburg en in het Natuurmuseum, Spoorlaan 434. Inl 013-5800821 (Scryption) en 013-5353935 (Natuurmuseum). Kinderen t/m 8 jaar betalen zij slechts ƒ5, oudere broertjes en zusjes en ook ouders betalen ƒ5 toegang en ƒ2,50 extra voor het versieren van een chocoladeletter.

Zingen

Heb je ooit Surinaamse, Ghanese of Indiase liedjes gezongen? Eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk, gewoon Vasti Caluwé nazingen op zondagmiddag 25 november en 9 december in Calypso, Rotterdam. In Alle Kinderen Zingen worden ook Sinterklaasliedjes en nummers uit de oude doos als In Holland staat een huis gezongen, begeleid door een band met Pim Drom op drums, toetsen: Edwin Beekmans en op bass gitaar Marco Dirne. En zing je mooier dan je moeder, vader, tante of opa, doe dan mee aan een zangwedstrijd met een onafhankelijke jury.

*Alle Kinderen Zingen op zo-middag 25 nov en 9 dec om 14u in Calypso, Mauritsweg 5, Rotterdam. Toegang ƒ10 per persoon.

Res 010-2010999.

Schlemiel en schlemazzel

Wat is de overeenkomst tussen een schlemiel en een schlemazzel? In ieder geval zijn ze allebei behoorlijk gek en komen ze uit de stad Chelm. Maar Emiel Schlemiel is wel de grootste halve gare en over zijn reizen en belevenissen met een bijzondere trompet wordt zondag 25 november in het Joods Historisch Museum in Amsterdam verteld.

*Schlemielen en schlemazzels voor kinderen van 6 t/m 13 jaar op zo-middag 25 nov om 14u30 in het Joods Historisch Museum, JD Meijerplein 2-4, Amsterdam. Bezoek aan de expositie In Mokum staat een huis vóór het verhaal wordt aanbevolen.

Kaarten res 020-6269945 kinderen van 6 t/m 13 jaar ƒ2,50 en vanaf 14 jaar ƒ10. MJK is geldig.

Kids & Docs

Terwijl ouders op hun gemak ontbijten, kunnen kinderen in het Amsterdams Filmmuseum zondag 25 november naar de beste jeugddocumentaires van het afgelopen jaar kijken en napraten met de makers. Dat kunnen ze o.a. doen met Juul Bovenberg van Zoeken naar Loedertje (over een zoekgeraakte poes tijdens de vuurwerkramp in Enschede) en Noud Holtman van Mijn zusje is een schema (over een meisje met suikerziekte). Na afloop zijn er pannenkoeken.

*Kids & Docs in het kader van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op zo 25 nov van 10-12u in het Filmmuseum, Vondelpark, Amsterdam. Het ontbijt kost ƒ15 en de films ƒ5 per blok.

Res 020-6261939.

Informatie over activiteiten voor

kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker