Groot-Brittannië

Verborgen kunst

Oost-Londen bruist: in wijken als Hackney, Bethnal Green, Shoreditch en Hoxton schieten moderne pubs, design-winkels, galeries en restaurants als paddestoelen uit grond. Jonge, veelbelovende kunstenaars, vormgevers en ontwerpers van sieraden, mode of keramiek, die zich al jaren geleden vestigden in dit toen nog te betalen deel van Londen, zijn een deel van die ontwikkeling. Zij openen komend en volgend weekeinde de deuren van hun werkplekken voor de nieuwgierige kijker en koper tijdens de achtste Hidden Art Open Studios. 24-25 nov & 1-2 dec Hidden Art Open Studios in Oost-Londen. Inl 00-442077293301 & www.hiddenart.com.

Stravinsky

De English National Opera brengt, naast de gebruikelijk reprises een aantal nieuwe producties per seizoen. Na Oorlog en Vrede van Prokoviev and Mozarts Le Nozze di Figaro beide opera's lopen tot eind november wordt vanaf volgende week donderdag: The Rake's Progress van Igor Stravinsky opgevoerd. Annabel Arden, mede-oprichter van de theatergroep Complicite, maakt van deze neoklassieke fabel een bijna circusachtige voorstelling. Behalve de dirigent, Vladimir Jurowski, is er een all English cast. En zoals altijd bij de English National Opera wordt er in het Engels gezongen. 29 nov t/m 15 dec The Rake's Progress van Igor Stravinsky in het London Coliseum WC2. Inl 00-442076328300 & www.eno.org.

Bliss

Na het inmense succes in New York opent Marcia Kilgore deze week in Londen haar eerste overzeese vestiging van Bliss: verwen-winkels die het midden houden tussen een schoonheidssalon en een kuuroord, maar dan leuk. Een Nerve Whacker-massage, Rosy Toes pedicure, Escape from the Ape ontharing, of een Fully Loaded Facial met nek-, arm- en voetmassage en haarbehandeling tegelijk. Alles wat de gehaaste man of vrouw behoeft om de feel good-factor op te wekken. ,,Onze klanten komen om weer op te laden, te verjongen of te relaxen, maar niet om een nieuwe religie te vinden. Wij zijn niet New Age en draaien geen walvis-muziek'', zegt Kilgore voor de duidelijkheid. Alle Bliss-producten zijn ook via de website blissworld.com of via mailorder te koop. Vanaf deze week BlissLondon, 60 Sloane Avenue, Londen SW3. Inl 00-442075843888.

En verder

T/m 2 dec Huddersfield Contemporary Music Festival. Brochure 00-441484425082, kaarten 00-441484430528 of www.hcmf.co.uk; t/m 1 jan Surrealism: Desire Unbound in Tate Modern 00-442078878008 & www.tate.org.uk; t/m 6 jan National Portrait Gallery: Painted Ladies, Women at the Court of Charles II 00-442073122463 & www.npg.org.uk.