Fransen debatteren over antiterrorisme

Naast acht bommenwerpers van het type Mirage 2000 zal Frankrijk ook het nucleaire vliegdekschip de Charles-de-Gaulle inzetten in de strijd tegen het terrorisme. Het schip, dat half december in de Indische Oceaan moet arriveren, heeft onder meer als taak om ,,de vlucht over zee van terroristische leiders te voorkomen''. Dit maakte premier Lionel Jospin gisteren bekend tijdens het tweede debat in de Assemblée over de strijd tegen het terrorisme en het aandeel van Frankrijk.

Het debat vond plaats terwijl een zestigtal Franse elite-eenheden al een week in Oezbekistan wachten op toelating tot Afghanistan. Zij zouden in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif een basis inrichten voor meer Franse troepen, die de humanitaire hulpverlening moeten bijstaan en veiligstellen. Door tegenwerking van de Oezbeken, maar ook van de Noordelijke Alliantie die de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Afghaans grondgebied een doorn in het oog is, zijn de elite-eenheden nog in Oezbekistan.

Het debat gisteren was het tweede na de aanslagen van 11 september en de daarop volgende solidariteitsverklaringen aan Amerika van president Jacques Chirac. Het debat, gewenst door onder meer de Groenen, had een kabbelend karakter en leek meer bedoeld om de kamerleden bij te praten dan als een kritische controle van het handelen van de regering en de president.

Felle kritiek werd geuit buiten het parlement, op de televisie, door Charles Pasqua, leider van het rechtse RPF, en door Hervé de Charette, van de ook rechtse UDF. Pasqua noemde het ,,belachelijk'' en ,,stuitend'' dat Franse elitetroepen ,,in een hangar overgeleverd zijn aan de goede wil van de Oezbeekse autoriteiten of de Noordelijke Alliantie.'' Dat Bonn door de VN is uitgekozen als plaats voor de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Afghaanse regering duidt volgens Pasqua op ,,toenemende macht van Duitsland'' en op het ,,uit het zicht verdwijnen van Frankrijk''. De Charette noemde de Franse deelname aan de strijd tegen het terrorisme ,,een belediging'' voor Frankrijk en het Franse leger.