Fortis onderuit na forse daling kwartaalwinst

Fortis moest vanochtend bloeden voor de tegenvallende resultaten. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar presenteerde vanochtend de winstcijfers over het derde kwartaal. Die waren slechter dan verwacht.

De netto operationele winst van Fortis is in de eerste negen maanden van dit jaar met 2,07 miljoen euro (4,6 miljoen gulden) slechts 5 procent hoger uitgekomen dan in dezelfde periode van 2000. Analisten hadden op een stijging van 7 procent gerekend. Beleggers straften de winstdaling af met een verlies aan koershoogte van 5,1 procent tot 27,27 euro.

De andere financiële waarden in de AEX-index reageerden gemengd op de berichten van Fortis. ABN Amro daalde licht met 0,3 procent, maar Aegon (plus 1,7 procent) en ING (plus 1,6 procent) stegen.

De AEX-index zelf stond op winst. De beursgraadmeter steeg vanochtend met 0,9 procent tot 503 punten. Die stijging werd met name veroorzaakt door de correctie op KPN's verlies van gisteren en de positieve sentimenten in de halfgeleidersector.

KPN, het telecomfonds dat gisteren na de bekendmaking van de voorgenomen emissie 17 procent aan beurswaarde verloor, dook vanochtend direct na opening van de beurs fors in de min. Beleggers corrigeerden dat echter al vrij snel, tegen het middaguur stond KPN op 6,8 procent winst met een koers van 5,32 euro.

KPN Qwest, dat gisteren zelf al won nadat mede-eigenaar KPN meldde niet uit te sluiten het belang in KPN Qwest te gaan verkleinen, steeg vanochtend verder met 4,3 procent. De fondsen van aan de productie van chips gerelateerde concerns zoals ASML en Philips stegen volgens analisten zonder aanwijsbare reden. Ondanks het verlies van technologiebeurs Nasdaq in New York gisteren, altijd een stevige aanjager van het sentiment, waren beleggers vanochtend toch enthousiast over de halfgeleiderindustrie.

Beleggers op de effectenbeurs in New York waren gisteren al in een vakantiestemming. Vandaag is Wall Street dicht wegens Thanksgiving. De dag voor deze nationale feestdag kent traditioneel een slappe handel. Morgen is de beurs maar een halve dag open. De vraag naar werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten blijkt onverwacht gedaald, maar dat nieuws kon het tij niet keren. Ook cijfers waaruit blijkt dat consumenten iets meer vertrouwen hebben in de economie konden beleggers niet tot kopen aanzetten. De gerespecteerde meting van de Universiteit van Michigan signaleerde, voor de tweede achtereenvolgende maand, een stijging van het consumentenvertrouwen. De Dow Jones leverde 0,7 procent in, de Nasdaq verloor 0,3 procent. De grote Europese beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen vanochtend alledrie ongeveer 0,8 procent. De handel was kalm. Telecomfondsen bepaalden de markt. Het Britse gsm-bedrijf MM02 stond tegen het middaguur 5 procent hoger en Deutsche Telekom steeg met 2,3 procent. France Télécom won ruim 2 procent. Beleggers reageerden niet enthousiast op de berichten dat de economie van Duitsland in het derde kwartaal met maar 0,3 procent is gegroeid vergeleken met een jaar ervoor. Tegenover het tweede kwartaal ging de economie met 0,1 procent achteruit. In Frankfurt won Siemens flink, maar verloor Lufthansa net als gisteren verder aan koershoogte.