Fortis kent de wereld beter dan zichzelf

ING sloeg het op 15 oktober, ABN Amro een weekje later en bank- en verzekeringsbedrijf Fortis vanochtend: een winstalarm. Nog nooit waarschuwde de Belgisch-Nederlandse instelling voor een tegenvallende winst. Wellicht dat het concern daardoor zo moet wennen hoe het de markt een slecht weerbericht moet brengen.

Eind augustus herhaalde Fortis zijn belofte dat de winst van het concern dit jaar met 12 procent zal groeien ,,als het economische klimaat niet verder verslechtert''. Een aardige aanmoediging destijds om het aandeel te kopen, want daarmee was duidelijk dat de reeds ingezette groeivertraging Fortis kennelijk niet raakte.

Concurrent ING kwam op 19 september als eerste Nederlandse financiële instelling met een eerste schadetaxatie van de aanslagen in de Verenigde Staten. De gemelde verzekeringsstrop van 50 miljoen euro werd op 15 oktober met een factor twaalf verhoogd. De verslechterende economische omstandigheden stonden borg voor nog eens zo'n 400 miljoen euro aan tegenvallers.

ABN Amro zit nauwelijks in verzekeringen. Maar de economische tegenwind bleek al hard genoeg om een week na ING eveneens de winstprognose los te laten. De nagestreefde winst van ABN Amro komt 400 miljoen euro lager uit dan verwacht.

Fortis zag op dat moment echter geen reden de prognoses aan te passen. Optimisten rekenden erop dat het concern minder last had van het economische klimaat doordat Fortis minder internationale aanwezigheid had dan ABN Amro en ING. In de Benelux waren de omstandigheden nog niet zo lang omgeslagen als in de Verenigde Staten.

Het winstalarm van vanochtend komt nadat 90 procent van de werkdagen van 2001 is verstreken. En het concern is zich van geen kwaad bewust: de marktomstandigheden zijn toch verslechterd? Geen wonder dat een prognose van 12 procent winstgroei meer dan gehalveerd wordt tot 5 procent. Op de beurs verloor het bedrijf vanochtend ruwweg 2 miljard euro van zijn waarde.

Had de onderneming dit echt niet eerder kunnen voorzien? Onlangs werden de analisten van Fortis nog bekroond voor hun scherpe winstvoorspellingen. De beleggingsdeskundigen bij de Belgisch-Nederlandse instelling zaten van alle analisten in Europa met hun schattingen van bedrijfswinsten het dichtst bij de werkelijkheid.

De kennis is dus wel aanwezig. Misschien wordt het tijd om die Chinese muren toch maar eens te slopen en de expertise van de beleggingsafdeling in te zetten voor de prognoses van de eigen winst.

    • Jeroen Wester